Loading...

Yoga

Under våren gick jag ju på yoga under några veckor, med Henriette. Det var medicinsk yoga och handlade mest om andningen. Det är det viktigaste i yoga, att andas riktigt. Man ska andas med hela lungorna, ner i magen, genom näsan. Det ska kännas att hela kroppen fylls av ren luft, ny energi. Det är inte alla som det kommer naturligt för, de som är bäst på att andas tror jag är nyfödda bebisar. Du kan riktigt se hur bröstkorgen rör sig upp och ner, bara studera en liten bebis så ser du det själv. 🙂

Så när vi är vuxna så måste vi öva upp oss på att andas ordentligt! Yoga är perfekt i det syftet. Om du testar att ta ett djupt andetag, fyller upp bröstkorgen med luft och håller det där en stund, så kanske du känner lite smärta bland revbenen? Det beror på att musklerna mellan revbenen är spända. Det i sin tur kan bero på att du kanske andas ytligt, då behöver inte de musklerna röra på sig och blir stela. (När jag studerade så visste jag inte först att det sitter muskler mellan revbenen, men min lärare sa att det är ju det som är revbensspjället…Blev inte så sugen på det efteråt, kan jag säga.)

Något annat som är fantastiskt bra med yoga är när du kan kombinera andningen med olika rörelser för att stärka och samtidigt stretcha ut musklerna. Jag är ju mycket för träning, snabbt och effektivt, men har lärt mig att det är minst lika viktigt att stretcha ut för att behålla både elasticitet och rörelse, och för att slippa de värsta spänningarna som ger t.ex huvudvärk och andra ”vardagliga” bekymmer.

Här är en video från YouTube som jag brukar köra, oftast efter ett träningspass när jag är varm och ändå bör sträcka ut kroppen: Yoga med Jennifer Galardi. Hon förklarar bra och enkelt (på engelska), och den är bara 20 minuter. Perfekt start på dagen eller avslutning på kvällen! Känns att kroppen får jobba lite i alla fall.

Är du, som jag, inte en van yoga-utövare så kommer du bli väldigt stolt över dig själv när du väl genomfört ett pass 🙂 Kommentera gärna vad du tyckte när du testat på yogan.

IMG_20140902_193211

Ha en fridfull och aktiv dag!

0 Gilla det här

You might also like