Loading...

Tuffa beslut

Inatt vaknade jag av att Colin gnällde. Han hade tidigare under dagen haft lite feber och spytt, så jag visste ju att han var sjuk. Därför fick han sova inne hos mig. När han vaknade då på natten var han kokhet. Tog tempen på honom och den var på 39.4 grader och skärmen lyste rött. Den där röda skärmen, som i vanliga fall är gul, gör ju saken lite extra skrämmande. Som mamma får man hjärtat i halsgropen, för man vet ju inte helt säkert vad som är fel.

Nu vet jag ju det att feber är kroppens egna försvarsmekanism, så man ska ju inte ta för mycket febernedsättande. Men blir temperaturen för hög och påverkar allmäntillståndet så bör man hjälpa kroppen att sänka den.

Då kommer vi till själva metoden, själva preparatet/medicinen vi kan använda. Colin är 3,5 år. Han kan inte svälja en hel tablett, vilket hade underlättat så han slipper smaken. Vi har köpt in tuggtabletter med banansmak, som kunde ha fungerat, men han är väldigt kräsen på smak. Jag har testat själv och man känner smaken från medicinen väl, trots förklädnad. Vi har en flytande variant, som han också vägrar smaka på. Testade blanda den i nyponsoppa, vilket fungerade under dagen men inte nu på natten. Då återstod bara alternativet man använder på små barn, nämligen stickpillret. Anledningen till varför jag helst hade sluppit just den är för att han minns det mesta som händer nu. Det är obehagligt att få en tablett i rumpan. Det känns obehagligt att tvinga in en tablett när personen i fråga gör motstånd. Det tog ett litet tag innan jag samlade ihop mig och fattade beslutet. Trots tårar och bedjan om att inte få medicin så fick jag använda stickpiller, och det gick smidigare än förväntat. Jag sa hela tiden att jag förstod, men att jag var tvungen. Det var för han skull, för att han skulle bli frisk snabbare, att det kunde vara farligt att vara så varm. Han sa att det gjorde ont, och jag tröstade. ”Du får hellre vara arg på mig än att du ska vara så sjuk”, sa jag. Och han svarade ”jag vill inte vara arg på dig”. Det hela var snabbt över och febern sjönk.

Det är många saker vi gör, beslut vi tar för våra barn, som är det bästa för dem. Även om de inte förstår där och då, så kommer de att vara tacksamma senare. Jag önskar att alla tänkte på att göra det bästa för sina barn <3 Hur tufft det än kan vara.

0 Gilla det här

You might also like