Loading...

Trygg från eld

Nu i vintertid, när det är mörkt större delen av dygnet, så är det lite extra mysigt att tända ljus inomhus. Vi gör det här hemma även för värmens skull. När jag är själv hemma med Colin så har jag bara tända ljus på morgonen. Under dagen är det så ljust. Och på kvällarna, när han lagt sig, så tycker jag att det känns lite läskigt. Dels behöver jag gå in till honom i sovrummet några gånger efter läggdags, och då hinner jag inte släcka alla ljus. Dels händer det att jag somnar där inne hos honom. Det händer kanske inte så ofta att det börjar brinna, men om det gör det.. En kväll när jag nattade C så kom jag på mig själv att tänka på just det. Om det skulle uppstå en nödsituation, vad skulle jag göra? Vi har en stor veranda och bor på bottenvåningen, men hur skulle jag komma ut genom fönstret och ner på marken (det är några meter ner) med C? Kanske skulle jag sett lite närmare på fönstret för att se exakt hur man öppnar det helt. Kanske skulle vi skaffa oss en stege att ha på verandan, som man bara kan hissa ner.. Alla dessa idéer och tankar! Men det gäller att vara förberedd i alla situationer. När paniken slår in ska det visst vara enklare att hantera en kris-situation.

Egentligen hade det varit bra om eventuell brand inte kunde sprida sig från rum till rum. Då hade man haft mer tid på att ta sig ut. I vissa byggnader finns det ju branddörrar, och det finns något som heter ”brandtätning” som ska hindra elden från att spridas snabbt. Det är säkert vanligare i byggnader där folk jobbar, inte där människor bor. Med hjälp av företaget och hemsidan firesafe.se kan man få hjälp att skaffa brandskydd till sitt företag. De erbjuder förutom brandtätning även byggnadsdelar som tål branden bättre och ska klara av att hålla upp byggnaden såpass länge att man hinner ta sig ur. Det passar speciellt bra om man ska renovera i sina lokaler eller precis ska bygga något nytt 🙂 Viktigt att få hjälp av de som kan när det handlar om allvarliga saker. Hur viktigt är det för dig att känna dig trygg i de byggnader där du vistas?

En annan fördel med branddörr och tätning är att det är ljudisolerande. Hade varit perfekt när Colin sover i sovrummet och vi ser på tv utanför. Tur att han inte är den som vaknar alltför lätt av ljud!

 

 

0 Gilla det här

You might also like