Loading...

Träningsberoende

Enligt Wikipedia är ett beroende ett beteendefenomen, när något påverkar en både psykiskt och fysiskt, ett beroende har oftast negativ påverkan och är skadligt för oss. När vi är beroende betyder det att vi behöver något, vill ha något så mycket att vi får abstinens, humöret påverkas liksom kroppen, om vi inte får det. Oftast talar vi om ämnen, som koffein, nikotin eller andra droger. Men vi kan ju även bli beroende av andra saker. Sådant som vi gör, sådant vi ibland kallar för rutiner. För egentligen, är inte ett beroende egentligen en rutin som gått överstyr?

 

IMG_20130806_134441

Jag själv är träningsberoende, har varit sen jag gick i gymnasiet, ungefär 7 år. Det ska mycket till för att jag inte ska träna på en dag. Det behöver inte alls vara mycket, hårt eller länge, bara någon form av träning. Jag hittar alltid tid och ett sätt att träna. Fast jag ska inte ljuga och säga att det är ett positivt beroende. Tvärtom så har jag hoppat över middagar, träffar, resor och annat bara för att jag inte sett en möjlighet för mig att hinna eller kunna träna innan eller under tiden. Det handlar inte om att jag är rädd för att gå upp i vikt eller så, utan det handlar om att jag mår bra när jag har tränat. Om jag inte får min ”dos” av träning så blir jag lättirriterad, arg eller ledsen. Nu har jag blivit bättre på att lägga in träning, går upp tidigare eller tränar efter jobbet, allt för att det ska störa min vardag så lite som möjligt. Förr var jag bara tvungen att träna det första jag gjorde när jag klev upp! Nu kan jag träna efter en annan aktivitet.

IMG_20130803_174138

När vi tränar utsöndras flera olika hormoner. Dessa gör bland annat så att stress och ångest minskar, vi blir piggare och gladare och vi mår bättre. Det är positivt med motion och träning, så länge det inte tar kontroll över ditt liv helt och hållet! Jag kämpar fortfarande, men jag vet att det går att kombinera ett sunt tränings- och levnadssätt. 🙂

IMG_20130804_184714

Främsta anledningen till att jag tränar är såklart att jag ÄLSKAR träningen och blir ALLTID så otroligt MOTIVERAD och ENERGISK när jag väl sätter igång! Då kan man också kalla det för beroende, för när jag väl börjar så vill jag inte sluta 😉 Plus att jag älskar att se och känna RESULTAT!

0 Gilla det här

You might also like