Loading...

Träning under graviditeten?

Igenom hela förra graviditeten tyckte jag själv att jag var väldigt aktiv. I början hade jag ju sprungit ett halvmaraton och jag tränade regelbundet på gym ganska länge. Jag hittade dessutom ett gäng träningsvideos på YouTube för gravida, som jag utövade annars. Då kände jag mig i toppform! Sedan dess har jag dock inte varit medlem på ett gym, den perioden jag läste till PT är enda gången jag har gymmat sedan förra graviditeten. Istället har jag spenderat tid åt hemmaträning, med fokus på uthållighet och kroppslig styrka framför tunga vikter och löpning. Jag har joggat någon gång, men annars har jag faktiskt oftast hoppat runt framför tv:n hemma i kombination till att jag kan vara med Colin på samma gång 😉 Jag har även utformat egna träningsprogram som man kan göras nästan vart som helst, på 30 minuter och som ger en hög puls. Väldigt effektiva, om jag får säga det själv!

En stor skillnad mellan förra och denna graviditet är definitivt att jag är tröttare den här gången, mer sliten och mindre energi. Inte bara på grund av det nya miraklet inne i magen, men på grund av mitt stora mirakel som håller mig vaken de flesta av dygnets timmar. Ändå är jag fast bestämd vid att lite träning varje dag ska ge mig mer energi och hålla min kropp i någorlunda form. Dessutom är det en god aktivitet i sig själv att springa runt och jaga en 1½-åring och att bära runt på när han vill det 🙂

Förra graviditeten hade jag ju inte en liten att springa runt efter och med, så på det viset tror jag att jag är mer aktiv den här gången även om jag inte hinner träna lika mycket som under förra. Därför blir det spännande att se hur viktökningen blir denna gång och vad den kommer att bestå av! Ska medge att jag har mer sötsug den här gången i tillägg, så kan vara extra bra med massa aktivitet utöver det vanliga!

Att träna under graviditeten ger många fördelar, som jag upplevde det i alla fall:

  • Smidigare och starkare kropp
  • Bibehållen styrka
  • Mindre viktökning, enklare att bli av med det du går upp efteråt
  • Mer energi
  • Du klarar förlossningen bättre när du är stark i kärnmuskulaturen
  • Snabbare förlossning
  • Mer uthållighet -> orkar en förlossning som är som ett maraton!
  • Du mår bättre, känner dig bättre
  • Mindre smärta i rygg och svank

Listan kan säkert göras ännu längre, men det är vad som var i toppen av mitt huvud denna kväll! Viktigt är att man inte blir för varm, får för hög puls och undviker alltför tunga lyft som aktiverar press-/kärnmusklerna för mycket. Man ska vara noga med att dricka vatten under träningen och undvika unilaterala övningar som kan felbalansera bäckenet. Man ska även undvika att göra övningar på magen och på rygg om man upplever vena cava. Är man osäker ska man alltid konsultera med en läkare eller barnmorska! Hellre vara säker en gång för mycket än att göra något fel när det kommer till bebis i magen!

Colin somnade som en stock efter en dag på förskolan med massa lek och sedan ett restaurangbesök på Egon med ett par av mina väninnor. Han storkoste sig i all uppmärksamhet han fick och både Stine och Hege fick kramar och springa efter honom när han skulle ut och möta resten av gästerna där! Så nu får mamma en lugn kväll innan läggdags 🙂

20160918_145228

0 Gilla det här

You might also like