Loading...

Träna rumpan

Någon som de flesta kvinnor, och kanske män också för den delen, önskar sig är en fast rumpa. Eller har jag fel?!

Rumpmusklerna, bland annat: gluteus minimus, medius och maximus samt piriformus, formar tillsammans det som vi till vardags kallar sätet, rumpan, arslet, stussen, röven, stjärten eller vad man nu vill kalla den. Det är en av kroppens största och mest använda muskelgrupp. Det gör den ganska svår att forma, då den består av så många olika muskler med olika fiberriktningar. De mindre musklerna arbetar mest för att de blir först aktiverade. Så till exempel när man ska göra övningar som knäböj eller utfall, som vi kan läsa att många kändisar använder för att träna baken, så är det viktigt att man jobbar med just rumpmusklerna! Annars är det lätt att vi tränar mer benen. En annan övning är, som jag kallar den, ”kissande hunden” som tränar medius. Viktigt att inte vrida höften när du lyfter benet, och kom ihåg att spänna bålen! (Gäller nästan alla övningar). När du ska lyfta benet rakt bak, om du står på alla fyra, så gäller samma sak. Sparka så högt du kan, håll gärna kvar en stund, för att aktivera stjärtens muskler.

Det jag tycker är en av de enklaste, jobbigaste, och kanske bland de mest givande övningarna när det gäller rumpa och ben, är att springa uppför en relativt brant backe! Jag gjorde de i fredags morse och har banne mig fortfarande träningsvärk. Trots att jag tränar ofta. Det beror naturligtvis på att man använder musklerna på ett annat sätt när man byter övning, testar något nytt, och det är extremt viktigt att göra!

Rumpan är extremt bra att träna nu inför skidsäsongen, dessutom (det vill säga om man åker skidor eller snowboard). Jag har tänkt lära mig. Har åkt i barnbacken två gånger, varav jag  sedan testade på en av de näst lättaste backarna (då jag råkade köra på en flicka i ett barnled) och en gång då jag av misstag hamnade i en röd/svart backe och hamnade i diket.. Rädd för att bryta något, som ben eller nacken. Bara att våga satsa, eller hur?! Tur att Jonas bror jobbar på skidanläggning så om jag ber snällt kanske han erbjuder mig en lektion eller så 0:)

 

Nu ska jag ut på en joggingrunda, det är frost ute så blir lite extra varma kläder idag.

Ciao så länge!

0 Gilla det här

You might also like