Loading...

Träna med måtta

Som med allt annat här i världen är det lätt att gå till överdrift med träningen också.
Det är en livsstil och blir en vana, ibland på både gott och på ont.

I tonåren kom jag in i en period då jag åt väldigt lite och tränade flera timmar om dagen. Det pågick ganska länge, alla andra kunde se att jag rasat i vikt och bestod av skelett och skinn. Jag däremot tyckte bara att jag blivit vältränad och slimmad. Nu när jag tittar tillbaka så ser jag hur mitt beteende var, hur min ätstörning påverkade mig både fysiskt och psykiskt. Jag vet också att det var andra faktorer runt om i mitt liv som bidrog till att jag hamnade i det mönstret. Det var problem på hemmafronten och maten samt träningen var mitt sätt att både protestera och något jag själv kunde kontrollera. För ingen kunde ju tvinga mig att äta. Det var ett skrik efter hjälp, men den enda som kunde göra något var jag själv. Min räddning var mina vänner, min dåvarande pojkvän och min familj. Utan dem hade jag antagligen inte insett min sjukdom.

Snapchat-9842

Det är sedan dess jag har det stora behovet att träna. Skillnaden nu är att jag äter i tillägg och har därför en sund livsstil, en hälsosam vikt och kropp. Det betyder inte att bara för att jag vet så gör jag allting rätt. För på nått vis så utsätter vi ofta oss själva för risker, vi utmanar och testar egna våra gränser. Det är något vi gjort sedan barnsben, som trotsåldern, fast i vuxen ålder är det oss själva vi trotsar. För även om vi vet att något är fel så är det lockande att göra det ändå.

IMG_20130925_081449

Jag vet, till exempel, att jag borde ha en eller två vilodagar i veckan. Men har jag lagt in det? Nej. Jag kan fråga mig själv varför, men jag har inget svar. Kanske av rädsla av att gå upp i vikt eller förlora muskelmassa, på en dag. Även fast jag vet att det inte kommer att hända så har jag svårt att ha en dag helt utan träning. Så vad gör jag då? Jag har en-två dagar med en ”lättare aktivitet”. Alltså något som inte innebär för stor belastning på musklerna, som lite gymnastik och yoga. För så länge jag får röra på kroppen så känner jag mig hälsosam och fit 🙂 Det är även ett bra sätt att sträcka ut muskler och få mer rörelse i lederna!

Det är även en risk att man faller tillbaka, som med allt annat också här. En alkoholist kan inte ta ”bara ett glas”, en rökare kan sällan ta ”bara ett bloss”, så då borde inte en anorektiker kunna banta ”bara en period”. Just nu känner jag mig trygg i valet av sund mat, tack vare bra recept och idéer. Men det är också lätt att hoppa över en måltid.

Snapchat-5739
På vänster knä har jag ett blåmärke från Adductor-maskinen på gymmet, i höger knäskål har jag troligtvis en inflammation efter att ha sprungit på hårt underlag.. Aj aj!

0 Gilla det här

You might also like