Loading...

Tomtar

Enligt gammal folktro så finns det små tomtar som hjälper till och gör hus och gårdar företagsamma. Hustomtar. De är snälla och hjälpsamma, och kan ha ett hett temperament. Men så länge man bemöter dem på rätt sätt så är de trevliga 🙂 Det är extremt viktigt att belöna dem med gröt, helst risgrynsgröt/tomtegröt, med en klick smör. Tror kanske det är därifrån traditionen om att sätta ut gröt till jultomten kommer ifrån. Jag brukade göra det när jag var yngre. Det var mest för att jag ville vara snäll, men när jag blev äldre fick jag höra att man annars fick kol i strumpan om man inte gjorde det.. Det är så roligt att tänka på varifrån alla traditioner kommer ifrån. Det finns ju oftast en grund till att vi firar saker som vi gör.

I Markus familj, till exempel, så öppnar alla en julklapp var, en i taget och sedan går det runt. I min familj öppnar man bara. Haha. Och så är det ganska stor skillnad på norsk och svensk julmat, men numera brukar vi blanda och äter allt 🙂

Några som kallar sig för hustomtar är just företaget Hustomtar Sverige AB. De hjälper till med alltifrån flytt, trädgårdar, montering av bland annat Ikea-möbler städning på kontor, golvputs och mattvätt. Så om du är ute efter en tomte som faktiskt är snäll och hjälpsam så är det dem du kan kontakta, i alla fall om du bor i Stockholmsområdet!

0 Gilla det här

You might also like