Loading...

Tankar när man ska sova

 Att sova ordentligt är bland det viktigaste som finns för att man ska må bra, orka med allt som behöver orkas med och för att man ska kunna tänka ordentligt.

Några som är bra på det och kan somna vart som helst är katter.
På bilden ser ni Flisan när hon sover mellan tv-bänken, ser skönt ut.

När vi sover och drömmer så bearbetas alla de intryck vi fått under dagen, om vi känt på något särskilt vis eller kanske träffat någon person så kan det bearbetas. Det behövs för att vi ska kunna lagra de viktiga uppgifterna, det vi behöver och vill minnas, annars skulle hjärnan bli överfylld. Lite som när en dator uppdateras, när hårddisken måste tömmas ibland för att få plats med annat.

Skillnaden är ju att vi inte kan bestämma vad vi vill komma ihåg eller inte. Jag är ofta med om att jag ligger och tänker på många saker på samma gång, sådana saker jag måste komma ihåg att göra dagen därpå. Det man borde göra då är att skriva ner ”kom ihåg”-lappar. Det funkar.

Andra tips för att avlasta hjärnan är påminnelse i mobilen, be någon påminna dig (belastar visserligen den personens hjärna istället men…inte så pålitligt heller kanske!), gör saken om det går på en gång, ha en anteckningsbok vid sängen.. Har du fler tips?

Jag har även läst att man inte ska äta alltför tätt inpå man ska sova, inget tungt åtminstone eftersom man då ”tankar” på både magen och hjärnan med bränsle för att arbeta.

Att titta på film eller nån serie precis innan jag ska sova ger mig ofta obehagliga drömmar.
Oro är en annan störande sömnfaktor.

0 Gilla det här

You might also like