Loading...

Sovklocka

skalman

Händer det er också, att ni vaknar efter ett visst antal timmar och känner er utvilade? Som att man hade en sovklocka, precis som Skalman i Bamse. Vissa dagar behöver man knappast ställa väckarklockan, men har man en tid att passa är det nog inget man vill riskera.
Den här veckan har min ”sovklocka” varit inställd på att sova 4 timmar. Då har min hjärna tyckt att jag sovit färdigt. Idag var jag ju ledig, så vaknade vid 3-tiden efter 4 timmars sömn. Lyckades somna om och sov ytterligare 4 timmar innan jag vaknade före alarmet.
Andra gånger vaknar man vid en speciell tidspunkt istället.
Märkligt vad vi klarar av att göra undermedvetet.

Ännu märkligare att vi, när vi väl har en tid att passa, när vi måste upp tidigt, är tröttare än tröttast. Tror det, för min del i alla fall, har att göra med att jag blir stressad. ”Tänk om inte väckarklockan ringer!?”, ”Nu måste jag somna så jag är pigg imorgon!” o.s.v.
När jag har mycket att tänka på, mycket oro eller ångest, så får jag svårt att sova. När jag väl är helt utsliten, av sömnbrist, mycket jobb och träning, då sover jag som ett litet barn.

IMG_20140111_081739

Viktigt att man får sin skönhetssömn!
Får man i sig ordentligt mer näring så kan man ”fuska” och se ut som att man får ordentligt med sömn, men man kan inte lura hjärnan. Den fungerar inte lika effektivt om den inte får ladda och vila. 🙂

0 Gilla det här

You might also like