Loading...

Släpp pressen – Just Do It!

Underbart med en fridag! Inget planerat, inga måsten. Och när det kommer en sån dag får jag massor av energi att göra det jag inte annars tar mig tid till att göra. Ett exempel är att städa. Det är något som ligger och trycker i bakhuvudet, ett ”jag borde…men…”. Det finns som regel alltid något som är viktigare än att städa. I alla fall i min lilla värld. Jag är expert på att stöka ner, eller som jag hellre kallar det: ”organisera kaos”. Det är inget jag gör medvetet. Det beror med största sannolikhet på att jag gör flera saker samtidigt, och därför glömmer bort att plocka undan, och på att jag är lat. Nackdelen är att det bidrar till en underliggande stress. När det är rörigt omkring en, då blir det svårt att fokusera (det gäller såklart inte alla, men många som är HSP lider av det, och säkert en hel del andra också). Det kan blir svårt att fokusera på en sak, som att läsa, äta eller samtala med någon. Varför? Antagligen för att man vet att man borde städa. Och ju mer man tänker att ”man borde”, desto tyngre blir tanken på att faktiskt ta tag i saken. För saker man borde göra är inte nödvändigtvis roliga, de känns som något man måste göra. Man sätter en press på sig själv. När man har en press på sig som stressar så tappar man suget, motivationen försvinner och man får det inte gjort.

IMG_20140509_134614

Inga före-bilder eftersom det såg ut som att en  bomb släppts. 
Aka: Bombnedslaget Lenita :p

IMG_20140509_135757

Så vad hände idag då? Ingenting hade ju förändrats. Städningen var fortfarande något jag borde har gjort. Ingen gjorde det för mig. Jag och Tommy hade planlagt att städa innan nästa lördag, eftersom vi bjudit över några vänner. Alltså fanns det ingen press på mig. Jag behövde inte städa själv. Jag kunde ha väntat. Därför fick jag lust att städa. Just för att jag inte kände något tvång, ingen press, inget måste eller borde. Därför fick jag energi över till att plocka undan och torka av, slänga gammal reklam (som jag samlar på och ”borde läsa”, men som ligger orörd hela veckan tills den inte gäller längre…), tvätta och fixa. Det blir oftast bättre när det är spontant, när man inte planerat så har man inga förväntningar på hur det ska se ut. Alltså blir man nöjd med resultatet 😉

IMG_20140507_034432

Återigen kan det sammanfattas med Nike’s slogan ”Just Do It!”. Undvik att tänka på det som något du ”borde” eller ”måste” göra. För det sätter press på dig och gör det hela mycket jobbigare att utför än vad det egentligen är.
Skruva upp musiken, dra upp ärmarna och sätt igång med det du ska göra!

IMG_20140509_134524

”En persons känsla för städning, är en annan persons känsla för träning.”

0 Gilla det här

You might also like