Loading...

Skönhetssömn

När vi sover så får kroppen och hjärnan återhämta sig. Vi behöver sova för att inte slita ut oss och för att fungera normalt. Ni vet ju själva hur det blir när man är övertrött! Till att börja med så går man på något som känns som ”sparenergi”, man skrattar åt det mesta och känner sig nästan lite hög. Men till slut blir även de enklaste uppgifterna svåra, hjärnan trappar ner och man får svårt att koncentrera sig, komma ihåg saker och ögonen vill bara stängas. I dagens samhälle kan vi skylla på stress, koffein och alla andra moment som stör våran ”skönhetssömn”. Det är till och med stressande att veta att man kan och borde sova, fast man inte kan somna. Hur ska man hinna med 8 timmars sömn, 8 timmars arbete och ha ett liv runt omkring? För många är det stressande och det finns alltför många måsten, och något blir lidande. Oftast sömnen. Då vi ska ladda batteriet och bli ”normala” igen.

1238072_10151579338046922_1033072760_n

Jag gick och la mig tidigt igår kväll, innan tio på kvällen, vaknade av mig själv kl 3 inatt då jag hade klivit upp dagen innan. Men var fortfarande trött så somnade om och vaknade till väckarklockan klockan först kl 7:30 och sedan 8:30. Så jag sov mer än 10 timmar inatt. Var jag piggare? Nej. Natten innan sova jag 4-5 timmar, och var piggare. Jag har kommit fram till att jag behöver färre timmar än 8, som jag hört är rekommenderat. Ska tillägga att jag sover oroligt och vaknar flera gånger varje natt, så får aldrig en sammanhängande sömn, plus att jag drömmer så verkliga drömmar så jag känner mig inte helt utvilad när jag vaknar. Det vet jag beror på stress och oroliga tankar.

1173893_10151579338796922_94261051_n

Så hittade jag en artikel som säger att alla behöver inte 8 timmars sömn! Det är delvis ärftligt och beror på hur snabbt vi återhämtar oss. Och jag vet att mina föräldrar sover få timmar, min mormor gjorde det också. Så varför ska jag slösa ännu mer tid på att sova än nödvändigt 😉 Från och med NU blir det bara skönhetssömn så länge som absolut nödvändigt! Artikeln hittar ni på http://www.expressen.se/nyheter/dokument/8-timmars-somn—en-myt-som-stressar-oss/.

0 Gilla det här

You might also like