Loading...

Skönheten & Odjuret

Igår kväll var det en dokumentär på tv om två män. ”Skönheten & Odjuret” hette den.
Den ena mannen var i min ålder, brydde sig extremt mycket om sitt utseende, hade på make-up och ville göra sin näsa mindre för att se ännu mer perfekt ut.
Den andra mannen var äldre och led av en ärftlig sjukdom som heter ”Neurofibromatose”. På grund av det så hade han en stor godartad  tumör på vänstra halvan av ansiktet. Hela den sidan hängde, t.ex så befann sig vänster öga i näsans höjd. Han hade även tumör på vänster ben, det såg ut som att det var vätska i hela benet. Fastän det såg tungt, jobbigt och obekvämt ut så var han lycklig med den han var.

Den yngre mannen var orolig för vad folk skulle tycka om hans utseende, om han inte bättrade på det. Därför ville han göra näsoperationen. Då trodde han att han skulle bli lycklig.
Mannen med sjukdomen ville bara att folk skulle acceptera honom för den han var och hur han såg ut. Han startade en kampanj med en  vän som hette ”Just Ask” för att få folk att våga fråga om hans utseende och sjukdom.

De träffades i dokumentären och till slut insåg den yngre att det inte är utseendet som är viktigast, utan att det är insidan som räknas. Han valde att sälja flera av sina kläder, väskor och accessoarer för att bidra till kampanjen ”Just Ask”.

Vi lever i ett samhälle där utseendet spelar stor roll för många, vi ser modeller och skådespelare som förebilder, vi påverkas av media och strävar efter perfektionism. Men vet vi egentligen någonting om våra förebilder? Hur de mår på insidan, hur mycket de jobbar för att vara smala eller vältränade?
Det vi borde sträva efter är att må så bra som möjligt. Om vi tränar regelbundet och äter sunt så kommer vi få resultat. Vi behöver inte massa ingrepp bara för att se ut på ett sätt. Skillnad på om det beror på en sjukdom eller skada, då kan det vara nödvändigt.
Det är skrämmande att folk kan bli så pass besatta av sitt utseende att de gör, i stort sätt, vad som helst för att uppnå sin dröm. Men det kostar, inte bara pengar utan även smärta och ibland komplikationer.
Anledningen till att folk reagerar på när någon ser ”annorlunda” ut är för att vi har våra idealer.

Insidan är det som spelar roll i slutändan, för alla blir vi skrynkliga till slut 😉

0 Gilla det här

You might also like