Loading...

Sjukskriven – men frisk

”Att vara gravid är inte som att vara sjuk”. Verkligen inte. Ändå är det svårt att få stöd för att man är gravid. Under min första graviditet jobbade jag ganska länge, blev delvis sjukskriven då det blev för tungt och kroppen sa ifrån. Under min andra blev jag sjukskriven ganska tidigt. Den här tredje gången har jag hållit ut fram till vecka 32, då jag tvingades avbryta arbetet på grund av förvärkar vid aktivitet. Jag har haft delvis havandeskapspengar/svangerskapspenger sedan vecka 25 ungefär från mitt egna firma där jag har jobbat med massage. Men från mitt jobb som spaterapeut och receptionist på spa blev jag sjukskriven för 2,5 vecka sen.

För att ha rätt på svangerskaps-/havandeskapspengar ska arbetet vara skadligt för kroppen. Om det är en själv som har ont eller riskerar att ta skada behöver man en sjukskrivning. Så klart får man det av sin läkare, men det kan faktiskt kännas som ett litet nederlag att behöva bli sjukskriven. Dels kan formen variera från dag till dag. Då kan man antingen känna sig som en superwoman med massa energi som ger järnet, för att i nästa stund behöva gömma sig under ett täcke med serier på tv (om det alternativet finns). Mår man bra kanske man lurar sig själv och tänker att man klarar mer än man borde, medans man kan känna sig som en bedragare som är hemma bara för att man kan. Det kan leda till dåligt samvete, även om det inte borde det.

För att vara gravid är långt ifrån att vara sjuk. Graviditeten förändrar kroppen och gör saker svårare, men det har även ett mål. Till skillnad från en influensa som går över relativt snabbt, eller en kronisk eller envis sjukdom som kräver år med behandling. Det är något mittemellan. Som bara en kvinna klarar av. Det är inte många yrken som är specialanpassade för en gravid kvinna, oavsett om det är ett fysiskt eller ett stillasittande yrke. Därför borde det kanske vara enklare att få stöd under den ganska korta perioden som man ska bära fram ett barn?

Jag menar, hallå, det är en liten människa en ska bära fram. Kroppen jobbar 24/7 med att producera nya organ och celler, får stryk inifrån och håller kvinnan vaken både på grund av fysiska och psykiska orsaker!

Hade även önskat att samhället tog hänsyn till varje kvinnas livssituation, om hon har barn sedan tidigare eller om hon strävar ekonomiskt, jobbsituation och allt annat som påverkar ett liv. Vi vill ju ha friska medborgare, från födsel till slutet. Lyckliga människor är ett lyckligt och framgångsrikt samhälle!

0 Gilla det här

You might also like