Loading...

Sekt och pyramidspel?

När folk hör ordet Herbalife så är det en del som förknippar det med att vara en sekt och en del tror att det är ett pyramidspel. Eftersom jag själv inte var så insatt i vad just de orden egentligen har för innebörd, så bestämde jag mig för att kolla upp lite fakta om det.

2014-04-08 12.01.19

Vad är en sekt?
Enligt bland annat Wikipedia är en sekt en grupp människor som har en speciell ideologi eller en/några ledare. Sekter kan vara religiösa, politiska, en grupp eller en förening. Vissa sekter har stor påverkan både sina medlemmars och andra människors liv. Idag används ord som sekt,sekterism, sektledare ofta i nedsättande betydelse, men  ursprungligen kunde ordet sekt även ha neutral eller positiv betydelse. Ordet används i många fall för att betona avvikande livsstil, eller extrema åsikter eller starkt ledarskap. Även förtryck eller farliga åsikter kan åsyftas.

Vad är ett pyramidspel?
Gjorde det enkelt för mig även här, och läste på Wikipedia om pyramidspel. Det beskrivs såhär:

” Pyramidspel är en form av affärsuppgörelse som är ohållbar i längden. På samma sätt som vid kedjebrev bygger de på tillväxt och kommer också att kollapsa efter ett visst antal generationer. Ett pyramidspel bygger på att medlemmarna betalar en medlemsavgift, insats eller köptvång av produkter som skapar värdet i kedjan. När pyramiden faller förlorar deltagarna denna insats eller blir sittande med värdelösa produkter. Bakom ett pyramidspel finns oftast någon form av organisation som håller i allt, därigenom kan de också dölja hur det hela fungerar. Ett kännetecken för ett pyramidspel är att balansräkningen är i verkligheten negativ, det finns inte täckning för utestående skulder. Så länge det finns nya kunder fungerar likviditeten, men inte om kunder vill ha tillbaka sina pengar.
Pyramidspelen anses bara lönsamma för de få personer som har startat spelet. Detta syns om man resonerar såhär:

  1. En person startar ett pyramidspel
  2. Startpersonen rekryterar tre nya personer till sitt pyramidspel. De betalar till första spelaren. Spelet har nu fyra deltagare.
  3. De tre nya deltagarna rekryterar ytterligare tre personer var som betalar till de tre första spelarna. Spelet har nu tretton deltagare.
  4. För att de nio nyaste spelarna ska kunna tjäna några pengar på sin insats måste de rekrytera tre personer var. Spelet behöver då 27 nya spelare och får totalt 40 deltagare.”

 

Så, är Herbalife en sekt och/eller ett pyramidspel?
Vi är ju en grupp människor, men vi är alla medlemmar/kunder frivilligt. Ingen tvingar en att gå på t.ex seminarium, ingen tvingar en att köpa och använda alla produkter. Det Herbalife gör är att försöka påverka människor till att vilja leva ett sunt, ett aktivt, ett hälsosamt liv och vilja må bra! Så ja, om det är en avvikande livsstil med en stark åsikt, då kan Herbalife kallas för en sekt. Däremot har vi ingen ledare som säger åt oss vad vi ska göra, utan det är upp till var och en. Vi har några Vice Presidents, de som jobbat hårdast, så som andra företag har, men vi är ändå våra egna ”chefer”.

Är det ett pyramidspel då?
Precis som vilken organisation/företag som helst så grundades Herbalife av en person: Mark Hughes. Han hade som mål att hjälpa människor nå sina mål, sina drömmar. Han ville inspirera till en sund livsstil och få människor att faktiskt ha möjligheten att leva sina drömliv!

När man blir medlem i Herbalife så kan man välja helt själv om man bara vill använda produkterna genom att köpa av en distributör, om man vill ha rabatt och kunna beställa sina egna produkter, om man vill sälja produkter, få volympoäng och därmed ännu mer rabatt, eller om man vill jobba så att man tjänar hur mycket man nu vill med Herbalife. Det finns alltså inget som helst tvång i det hela! Blir man medlem/distributör/rabattkund så köper man helt enkelt ett startpaket med produkter. Man prövar, använder produkterna, och avgör därefter om det är någon för en själv. Om inte, då får man pengarna tillbaka. Det är ingen som tjänar pengar på att jag jobbar mer än jag själv. Alltså kan jag tjäna mer än min sponsor, OM jag jobbar för det. Återigen: Det är helt och hållet upp till var och en! Man kan även sluta vara medlem/distributör när som helst om man önskar, utan att förlora något. Det betyder inte att hela Herbalife kollapsar.

Enligt mig är det inte ett pyramidspel, men allt ligger i betraktarens ögon. Vi ser det vi vill se, och vi tror det vi vill tro. Det här är bara ren fakta 🙂

2014-04-08 12.09.25

0 Gilla det här

You might also like