Loading...

Permisjon/mammaledighet

Från och med idag är jag inte sjukskriven utan startar med min permisjon/mammaledighet! Är 3 veckor kvar till bf nu så är en spännande tid där vi inte riktigt vet vad som ska hända och när. Har ju varit hemma i en månad nu, på grund av bäckenet och foglossningarna, och tycker att tiden har gått extremt fort. Blir lätt rastlös när det inte finns så mycket att hitta på, men har nog kommit in i en ganska behagligt rytm nu. Här i Norge måste man som blivande mamma gå ut på permisjonen senast 3 veckor innan bebisen är  beräknad. Det är en väntans tid, man ska hinna vila upp sig och förbereda färdigt allt innan ankomsten. Det är skönt att vara hemma, samtidigt som det kan bli ganska upprepande att göra i stort sätt samma sak varje dag. Jag som måste ha någonting att göra hela tiden och har svårt för att sitta still och bara se på tv/serier när jag är ensam har verkligen fått anstränga mig för att ta det lugnt de här veckorna.

Enligt min svenska app är det bara 16 dagar kvar, enligt min norska är det 20 dagar kvar, men de är inställda utefter hur långt gången jag är.
Kanske föds svenska barn tidigare än norska? 😉

Screenshot_2015-05-11-15-20-42

IMG_20150511_151543

Några hobbys har jag skaffat mig, samt gjort lite nytta när jag varit hemma:

  • Har gett mig på ett försök att sticka (inte kommit så långt på min kofta, förstår inte så mycket i beskrivningen, men är bara att testa sig fram), det går sakta men säkert framåt.
  • Börjat läsa en ny bok som jag lånat av M’s mamma, den heter ”Ön” (”The Island”) och handlar om en ö vid Kreta dit de skickade sjuka människor, och en ung kvinna som letar efter svar genom att utforska sin familjs historia.
  • Baka och laga mat 😉
  • Tvättat alla babykläder, sängkläder, filtar, täcken, plädar, kuddar, alla tvättlappar och handdukar. Bäddat rent i bebisens säng, rivit ur och bäddat om på nytt.
  • Packat sjukhusväskan + skrivit en kom-ihåg-lapp så M vet vad han ska ta med när det är dags!
  • Börjat se och läsa nyheterna oftare. Föräldrar kan ju så mycket så det gäller att hänga med.
  • Planerar att läsa 3 små faktaböcker om bebisens utveckling, mat- och sömnvanor.
  • Börjar prenumerera på ”Föräldrar & Barn”.
  • OCH: Börjat skriva på en ny bok, om graviditeten. Har du något du skulle vilja veta om att vara gravid?

IMG_20150511_151956

Finns så mycket att göra när man väl tänker efter, men när man ska göra det så har man glömt bort det och antingen tänker: ”Det finns absolut ingenting att göra” eller så börjar man göra något helt annat. Min lösning mot det: Post-It-lappar! Älskar de små lapparna som man kan sätta upp där man vet att man tittar. Jag tillhör i alla fall den skaran som sällan ser på mina anteckningar på mobilen, vilket är ett bra alternativ för de som kommer ihåg det 🙂

IMG_20150511_151610

Nu är allt vi behöver fixat inför bebisens ankomst! Nu är det bara att vila upp inför förlossningen, vänta och se när den sätter igång, och njuta av att bara vara ensam fram tills dess! Har hört att man inte får lika mycket tid på badet och inte kan ligga kvar lika länge i sängen när man fått barn, så får passa på nu 🙂

0 Gilla det här

You might also like