Loading...

Nerkopplad

Vi släckte alla lampor, och TV:n, igår mellan 20:30 och 21:30. Det var roligt och mysigt! Man kan ju faktiskt roa sig även om man inte har en massa tekniska prylar 😉 Hur gick det för er?
Det kan vara skönt att vara ”nerkopplad” emellanåt. Om inte för miljön så för sin egen skull. Då kan man riktigt höra sig själv tänka och stressen minskar avsevärt!
Min pappa gav mig förbud mot mobil och tv när jag var yngre och skulle göra läxor, några timmar per dag. Inte bara för koncentrationen utan även för att jag lätt stressade upp mig. Det händer fortfarande, det blir svårt att fokusera på en sak och det slutar med att jag hamnar i ett totalt utbränt läge, lite som en dator. När man försöker köra tusen program på samma gång och hetsar, klickar och klickar utan framgång, när hårddisken blir överhettad och den till slut bara slocknar. De nyare datorerna har väl säkert en massa backuper och program som klarar det, så jag är en gammal variant!

Hur som helst så försökte pappa att få mig att meditera, lyssna på lugn musik när jag skulle sova eftersom jag jämt var på språng, att andas rätt och så vidare. Allt det där som är bra för oss. Om vi jämför dem som alltid är uppkopplade och dem som vet hur man kopplar av (ner), vilka tror ni har mest harmoni i kroppen? Vem tror ni minns mest av stunden, den som sms:ar samtidigt som den lyssnar eller den som lägger ifrån sig telefonen? När vi har så mycket på gång i hjärnan så behöver vi hjälp för att komma ihåg allt och om vi inte tar hand om våra hjärnor så kommer vi säkert hamna i standby-läge med tiden.

Det har gått så oerhört fort när det kommer till tekniken. När jag var liten (fyller 23 om ett par dagar) så hade vi en gammal stationär dator och en tjocktv. Jag spelade ”Timon & Pumba” med mina kusiner, den första ”The Sims”, olika kortspel och ”pacman” på datorn. När min lillebror, som fyller 17 i år, var liten så fick vi vårat första nintendo-spel med ”Super Mario” och ”Banjo Kazooie”, senare även ”Mario Cart”. Nu är det alla möjliga typer av spel som gäller. Vi har x-box till platt-TV:n, nyligen skaffat kinect. Vi har varsin dator, jag fick i vintras min första någonsin när Jonas köpte en ny :p Vi har 2 mobiltelefoner (använder bara den ena), självklart smartphones med internet, facebook, twitter, instagram. Man behöver knappast träffa sina vänner för att veta hur de mår och vad de gör.  Jonas har två surfplattor, men han är uppväxt bland teknikprylar så kan inte klandra honom. Vi är konstant uppkopplade på ett eller annat sätt. När jag var liten lekte vi i skogen och på lekplatsen, mellan 9 och 19 på dagarna. Vad gör barnen idag?

Undrar hur framtidens generation kommer fungera? Som en modern surfplatta eller som jag (en gammal hårddisk)? Kommer dem ens veta hur en gunga fungerar?
Jag tycker inte om att fokusera på två saker samtidigt utan behöver koppla ner det ena för att koncentrera på det andra. Ingen TV igång om jag ska använda datorn, ingen dator samtidigt som telefonprat. Jag kan multitaska men då går jag på högvarv. Det är skönt att vara fokuserad och ta en sak i taget 🙂  

 

0 Gilla det här

You might also like