Loading...

Modiga barn

3 köttbullar per barn. Föräldrarna reagerar på att deras barn blivit trötta och slöa. Det var en av nyheterna på nyhetsmorgon den här söndagen. Va? 3 köttbullar!? Minns när jag var liten och gick på lågstadiet. Mattanterna lassade på mat som man var tvungen att äta upp. Visserligen anpassade de efter storlek och hur mycket man ville ha, men de var noga med att man inte kastade mat. Det enda vi låtsades smaka på, när vi egentligen bara smetade ut det i tallriken för att det skulle se ut som att vi ätit, var ärtsoppan. De gångerna åt vi mer bröd. Fast när jag tänker efter, så var de nog inte så noga med att vi åt ordentligt ändå. Inte allt vi behövde.

Idag vet jag bättre. När man är intresserad av kost och hälsa, och dessutom jobbar en del med det, så är det svårt att föreställa sig hur vuxna människor kan ge sina barn så fel näring. En ljus brödskiva med chokladpålägg eller sylt. Då går energin upp på topp för att sedan sjunka lika snabbt. Samma sak med sockrade frukostflingor. När energinivån, alltså blodsockret, höjs till toppen så bildas insulin vilket lagrar fett. När energinivån/blodsockret sjunker ner till toppen blir man ofokuserad, trött, grinig. Barn kan inte allt det här. Det är föräldrarnas och de andra vuxnas ansvar. Mer proteinrikt pålägg, som skinka och ägg på grövre bröd är bättre. Kanske en smoothie med massa frukt, bär eller grönsaker. Så länge det är gott är barn inte så rädda för att testa nya saker. För let’s face it: Vem är först ut i nedförsbacken eller först ner i det kalla havet? Det är vi vuxna som är fega, inte barnen 😉

En favorit från när jag var liten, men bara när jag hälsade på kusinerna i Norge..

20140404_123528
Lärt mig göra sund omelett av ägg, lök, tomat, mozarellaost 🙂

Många som jag känner, som äter Herbalife, har tipsat om att lägga i lite proteinpulver/vaniljshakepulver i exempelvis havregrynsgröten eller i smoothiesen som de ger till sina barn. Då får de energi och en stabil blodsockernivå fram till mellanmålet. Viktigt att lunchen är stabil och innehåller protein, fett och (helst) långsamma kolhydrater som grönsaker. Hoppas verkligen att skolorna ser över vad de ger sina elever till lunch! 3 köttbullar blir man inte mätt på och håller inte energinivån på topp resten av dagen.

20140402_124039

Min favoritshake:
Äpplejuice
Vaniljshake
Kanel
<3

0 Gilla det här

You might also like