Loading...

Learn by Doing

Ingen kan från början. Den enda saken som vi kan från början, när vi föds, är att andas. Det är en inbyggd mekanism och kan inte läras ut. Spädbarn andas till och med rätt, ner i magen, något vi tycks glömma bort längs livets gång. Sedan måste vi lära oss att andas rätt, djupt. De flesta spädbarn vet även hur man skriker, för att få uppmärksamhet när de är hungriga, gasiga i magen, har ont, fryser eller annat som de inte kan göra själva.

Ju äldre barnet blir dessto mer lär det sig. Sålänge det inte är något nervologiskt eller någon annan medfödd skada som försvårar. Om allt är bra så lär sig barnet att: hålla nacken uppe, rullar runt, lyfta kroppen, släpa sig fram, sitta upp, krypa, stå, gå, ramla, resa på sig, gå längre, springa, hoppa.. Barnet lär sig göra ljud, le, skratta, forma ord som låter som ett ord, formar tydliga ord och sen meningar, prata, läsa, räkna, skriva, skriva tydligt.. Alla dessa steg är extremt viktiga, för att alla spår i hjärnan ska kopplas ihop med funktionerna (nervsystemet), balansen ska fungera och resten av rörelseapparaten och des reflexer ska bildas (nysning, blinkningar o.s.v., sådant om skyddar). Det är viktigt att inget steg hoppas över, att man låter barnet ramla och att man inte håller i händerna hela tiden när det ska lära sigg att gå. Man ska inte lyfta upp varje gång barnet reser på sig när det går. Allt för att motoriken och alla funktioner i kropp och hjärna ska funger som det ska. Detta fick vi lära oss under SAFE’s träningsinstruktions-utbildning, riktigt intressant att veta hur allting hänger ihop!

Det är exakt samma sak när vi är vuxna. Vi kan läsa instruktioner, lära hjärnan hur saker fungerar och sedan utöva handlingen. Men det betyder inte att vi kan göra det på en gång.

Till exempel: Vi kan läsa hur vi kör en bil, men det gäller att öva för att lära sig hur man kör. Öva, öva, öva tills trafikverket godkänner. Sedan finslipar vi tekniken, för man är aldrig helt färdiglärd.
Ett till exempel är: När vi ska göra vissa övningar, om det gäller en sport eller träning. Man måste öva på att utföra rörelserna rätt, för att inte skada sig och för att få ut maximalt av in träning.

Det bästa sättet att lära sig på är genom att göra. Om man försöker sig på något nytt och någon kommer och säger att man gör fel, då är det bara att säga: Jag LÄR genom att GÖRA! Oavsett hur fel man gör på vägen så lär man sig 🙂 Sedan är det såklart bra om någon kan visa hur något ska göras, det är effektivt med en lärare eller träningsinstruktör. Det gör att målet kan nås snabbare, säkrare och roligare!

 

0 Gilla det här

You might also like