Loading...

Kur mot torrt hår!

Drömmer du också om ett glansigt, mjukt och framför allt friskt hår? Inga kluvna toppar och att slippa flygande hårstrån så fort du drar borsten genom det? Oavsett om du har kort eller långt hår så känns det så otroligt mycket skönare när håret är friskt. Håret består av proteinet kreatin och behöver minst lika mycket omvårdnad som resten av kroppen.

Om och om igen har jag fått höra av frisören att mitt hår är torrt och skadat. Till slut tröttnade jag. Jag har testat hårinpackningar de rekomenderat men fy så det svider i plånboken. ”Man får vad man betalar för!”

Det som torkar ut håret är ju när man tvättar det alltför ofta. Har ni tänkt på att ju oftare man tvättar det dessto snabbare känns det fettigt i hårbottnen men torrare i topparna? Det är för att man tvättar bort hårbottnens naturliga fett. Precis som med huden om man tvättar den för ofta. Eftersom jag tränar ganska ofta och svettas väldigt enkelt trodde jag att det var precis vad jag behövde, åtminstone  ville jag skölja håret varje dag. Men svettet rinner ju neråt och inte så mycket från skallen. Det tar ett tag att vänja sig, men håll dig till att tvätta håret max varannan dag. Helst var tredje dag.

När man använder värmetänger eller hårfön ofta så blir det också torrt, därför finns de värmeskyddande sprayerna/krämerna. Antar att det var tur att min locktång föll från tvättmaskinen, för det är efter dess mitt hår också känts finare. Man ska inte heller torka genom att gnugga en handduk så hårstråna gnids mot varandra, krama hellre ur vattnet.

Så till slut, det jag tycker funkar bäst, och är dessutom billigt (jämfört med andra inpackningar) och enkelt: Olivolja i håret! Tillför fett och näring. Ta lite olja i handen och smeta in, framför allt i topparna och längderna. Det räcker med ungefär 3-4 matskedar. Låt sitta i en kvart eller längre, kanske till och med under natten. Tvätta sedan som vanligt. Hur ofta? 1-2 ggr/vecka, alternativt varannan tvättgång eller när håret känns trött och slitet!

Håret är viktigt också efter som det skyddar skallen mot UV-strålar. Men nu för tiden finns det ju så snygga hattar och kepsar, så varför inte skydda det från värme och kyla!?

 

 

0 Gilla det här

You might also like