Loading...

Kasta ut folk

Idag på ”God morgen Norge” var det 2 tjejer, en på 10 och den andra på 12 år, som gästade studion. Jag ser inte jättemycket på nyheter men vissa mornar ser jag just det programmet och får lite uppdateringar i alla fall. De två flickorna är födda och uppvuxna här i Norge, deras föräldrar är kurder och kommer från ett land långt bort. Under flera år har de sökt om att få stanna kvar i Norge, men det har blivit avslag på avslag, och idag startade en större process som kommer att avgöra om de en gång för alla måste åka iväg. De här flickorna riskerar alltså att åka ifrån allt de känner till, till ett land där de varken varit tidigare, kan språket eller har några vänner. När man är 10 och 12 år så har man fått en ganska stor vänkrets och man har kommit ganska långt i livet. Ska de då tvingas börja om någon annanstans, på en helt främmande plats?

Mycket gott kan man säga om våra nordiska länder, om oss i Skandinavien, men är det verkligen ett nödvändigt beslut att ta? Att skicka iväg folk som bott hela sitt liv i våra länder, bara för att ”vi inte har plats” eller ”råd” eller vad ursäkten nu är? Jag ska ärligt erkänna att jag inte har alla fakta, jag kan inte historierna bakom varje fall, men jag tycker oavsett att det låter helt fruktansvärt att de som bestämmer tänker så som de gör. Jag kan förstå om länder inte kan ta emot fler, men jag kan inte förstå hur länder kan slänga ut folk som bor och har ett liv där. Jag kan inte förstår att det är så svårt att de att de här människorna också är tillgångar och resurser. För jag tror nog att de bidragit på ett eller annat vis. Det blir för mycket diskriminering och för mycket favorisering. Det som borde ligga i fokus är att alla är lika mycket värda!

Jag brukar inte lägga mig i så jättemycket sådant, men när det kommer till barn och när det är helt oresonliga beslut som det handlar om, då vill jag gärna säga vad jag tycker och tänker 🙂

0 Gilla det här

You might also like