Loading...

Källsortera

I veckan fick jag ett telefonsamtal angående en undersökning om sortering av avfall i Mittbyen. Han som ställde frågorna undrade bland annat om det skulle vara intressant ifall en bil kom och hämtade avfall regelbundet och vad jag tyckte man kunde göra för att åtgärda problemet. Ska jag vara helt ärlig har jag aldrig varit särskilt duktig på att sortera mina sopor. Någon gång, när jag var liten, så hade vi en separat behållare för rest-/matavfall och övrigt. Jag känner flera familjer som är duktiga på just den biten. Min mormor sorterade till och med plast och papp för sig, och gick iväg till containern en bit bort. På sin höjd sorterar jag kartonger och tidningar för sig, medans resten hamnar i samma. Glödlampor, batterier och elektronik brukar jag bara lägga undan, för jag har ingen aning om vart jag ska slänga dem. Jag vill ju inte vara orsaken till en katastrof på soptippen om jag slänger fel, så jag slänger inte alls och låter någon annan ta hand om det.

Så för att svara på frågan om det skulle underlätta sorteringen om någon kom och hämtade allt det där? Ja. Det skulle vara så mycket enklare att bara lägga allt sånt i en kartong eller påse, lämna över det till någon annan och låta dem sortera det! För att underlätta ytterligare föreslog jag att det skulle sändas ut mer information. Man kan säkert hitta om man letar, men det står inte högst upp på min prioriteringslista. På något sätt måste vi göras medvetna om hur viktigt det är, varför och hur enkelt det egentligen är! Om man bara säger att vi måste källsortera så låter det fruktansvärt tråkigt och jobbigt, i alla fall i mina öron. Precis som med grönsaker och andra måsten så borde källsortering bli till en rolig grej 🙂 frågan är bara hur? Det är helt säkert enklare gjort än det är sagt i det här fallet.

I Stor-Stockholmsområdet finns en sådan tjänst. De kallar sig Junkbusters och tar hand om alltifrån hämtning av grovsopor, el- och trädgårdsavfalltill kontorstömning och tömning av dödsbon. På sidan skriver de bland annat:

”Vi hämtar nästan alla typ av avfall byggavfall, avfall, grovavfall, trädgårdsavfall, elektronik, småsaker, möbler för bortskaffande och miljöriktig återvinning.

Vi kommer inom avtalad tid och tar hand om ditt avfall på ett miljöriktigt sätt – och naturligtvis städar vi efter oss.

Vi kan också hämta dina storsäckar, även kallat bigbags, samt erbjuder containers, till bra priser.”

Hur duktig är du på att källsortera och hur gör du? 🙂

 

0 Gilla det här

You might also like