Loading...

Julefrid

Redan december! Gissa om jag sett fram emot julen i år! Kanske lite extra eftersom att vi nu har en liten i familjen. Det blir lite mer speciellt när det är ett barn med i julfirandet, just med tankar på alla förväntningar, och det är många år sen min lillebror var liten. Colin är 7 månader på julafton så han kommer antagligen inte att tycka något speciellt om julen i år, men nästa jul och de efter det. Att få se hans längtan, förväntan och glädje. Det blir som att uppleva julen på nytt! Kände du också så när du var liten? Då var det spännande att lägga sig kvällen innan julafton, det pirrade i magen för att man visste att när man vaknade på morgonen så var det JUL! Det innebar en julstrumpa fylld med godis, julgröt med mandel, paket under granen, Kalle Anka och Arne Weise på tv, massa godis och massa mat! Kvällen innan hade man fått hjälpa till att pynta granen och sätta upp en julplansch i sitt rum och på dörren, hänga upp sin julstrumpa på sängkanten, allt medans man lyssnade på julmusik och hade nisse-luvan på huvudet. Det var frid och fröjd. För att inte tala om dagarna innan, från och med första december: Julkalendern och advent! Jag och min bror fick alltid en chokladkalender av mamma och pappa, och en av mormor, så vi hade 2 var 😉 Ibland hoppade jag över att öppna för att få många luckor en annan dag. Kul hur man tänker som barn. Plus att vi hade en tv-kalender som vi turades om att öppna. Det var bara spännande och en månad full av längtan. Julklappar köpte vi på julmarknaden eller på någon billig butik för veckopengen, eller så lagade vi kanske något själva. Tomten och de vuxna ordnade de allra flesta presenterna, så det var ingen stress!
När man var liten så var hela December en månad fylld av glädje 🙂 De vuxna är julens hjältar, i år blir jag en av dem!

Såklart har jag fått en chokladkalender fastän jag är ”stor” nu..

DSC_0342 (1)

Nu när jag själv är vuxen så inser jag ju vilket jobb det egentligen är kring julen. Speciellt när man har en egen liten familj. Jag menar, vi har alltid firat bara några stycken i min familj. Från att ha varit mamma, pappa, mormor, jag och lillebror till att förra året bara vara jag och pappa. I år är första gången jag kommer att fira med Markus, och det är Colins allra första jul. Fastän han inte kommer att minnas den här julen om några år så är det viktigt för mig att det blir en fin upplevelse och en underbar tradition redan från start. Därför vill jag att allt ska vara perfekt, och på mitt vis. För det är något jag märker, att julen firas på olika sätt i olika familjer och det är upp till de vuxna att se till att barnen får en fin och lycklig upplevelse kring julen. I år är det mitt ansvar, inför Colin, att skapa en tradition som jag vill ha den. Det är min tur att bygga upp en bild på hur han kommer att se julen. För mig handlar inte julen om att få många julklappar. Det leder mest till stress tycker jag, i alla fall när man ska köpa till andra vuxna. Då vill man ge något som de har användning av eller som betyder något, vilket gärna kostar lite mer. Och köper man något som en person önskar sig och faktiskt behöver så är enda anledningen till att h*n inte köpt det själv är för att h*n lägger de pengarna på presenter till andra. En liten cirkel där 🙂 Hur som helst, så handlar julen om gemenskap och att njuta av varandras sällskap. Man klär upp sig, äter gott och har en fin stund tillsammans. När det är barn med i bilden så handlar det om att skapa en fantastisk dag som de väntat på. Det är upp till oss vuxna att bestämma vad de ska få. Idag sa de på ”God morgen Norge” att det är bättre att ge EN julklapp som man faktiskt vill ge, oavsett om den är billig eller dyr, istället för att ge många. Det lär barnen att det inte bara handlar om att få och få. Det handlar ju trots allt om att någon lagt ner tid (och pengar) på att hitta den presenten, något som barnen önskat sig. Därför är det bättre att också vänta till själva Dagen med att ge, inte dela upp det vid flera tillfällen. Det handlar om att ge barnen något att glädja sig åt, länga till och se fram emot. Förväntningarna. Det är magiskt att se glädjen i barnens ögon, för att den är äkta och ren. (Likaså kan ett barn uttrycka stark besvikelse om det är något h*n inte önskat sig, jag är ett fint exempel på det 😉 ).

Så för att slippa all stress kring julen har vi gjort det enkelt för oss när det kommer till julklappar: Den som får mest är Colin (sådant han behöver och ändå skulle fått), själva lägger vi pengar på resa och till mor- och farföräldrar blir det något av det mest personliga man kan ge när de fått ett barnbarn 🙂 Det här året är ett genrep kan man säga, då jag övar på att baka julgodis och på att julbaka. Vi har köpt julpynt som vi tycker är fint, som kommer att finnas i vårat hem de kommande åren. Jag vill lära min son att julen är till för att vara tillsammans, inte om materiella ting. Så länge vi har vad vi behöver så har vi det bra!

DSC_0335

Lite stress blir det ändå för oss julälskare, ska göra mitt allra bästa för att ta det lugnt och ha en fridfull jul i år <3
Ju mindre stress, desto mer får du ut av nuet!

IMG_20151201_164934

0 Gilla det här

You might also like