Loading...

Jämställd föräldraledighet?

Nu har det hänt igen. Politikerna vill göra om i fördelningen av föräldraledighet. Så att det blir mer jämställt. Mellan kvinnor och män. Mammor och pappor. Det här skapar mycket upprördhet bland blivande föräldrar, kanske speciellt bland dem som redan har barn. Det skapar stress och irritation.

För 20 år sen hade pappan 6 veckor pappaledigt. För ca 10 år sen blev det ändrat så pappan skulle ha 12 veckor. Nu ska pappan ha 15 veckor. Det som upprör de allra flesta är inte det att pappan ska få mer av ledigheten. Det som är frustrerande är att mamman får MINDRE ledighet. Det är fortfarande lika lång gemensam tid, men den SKA fördelas annorlunda. För att det ska vara jämställt.

Låt mig då understryka vägen fram till att få barn är ALLT ANNAT än JÄMSTÄLLD! Varför ska den lilla biten precis efter då tvunget vara det..?

När mannen går igenom allt som kvinnan går igenom, hela den biologiska proceduren, då kan vi snacka jämställdhet. När en man går igenom menstruationen med mensvärk ifrån tidiga tonåren, ägglossning, humörsvängningar, stoppar i sig hormonpiller eller annat prevention för att undvika oönskad graviditet och spenderar tusentals av kronor på mensskydd varje år, då kan vi snacka. När mannen sedan går igenom den psykiska biten, går igenom eventuellt misslyckade försök att bli gravid och testar med olika test varje månad för att hålla koll på menscykeln och pricka in varje chans, då kan vi kanske prata om hur jämställt det är. Speciellt den dagen då mannen är den som plusar på stickan, drabbas av nya hormonrubbningar med humörsvängningar, eventuellt illamående, extrem trötthet, känslan av att kissblåsan plötsligt krympt 4 storlekar, får en störd nattsömn och kanske till och med foglossningar. När mannen växer ur sina kläder, får fetare hud, ”babyhår”, får de märkligaste sugen på mat och drickan.. När han tvingas avstå från dessertostar, rökt lax, kallskuret kött, salami och måste gå igenom menyerna för att beställa rätt. När mannen plötsligt måste avstå från alkohol och tobak, och måste anpassa hela sitt liv efter det växande livet i magen. Den dagen mannen har extrem oro och värkar och måste väcka sin kvinna för att köras in på sjukhuset, och den dagen han ska bestämma om han vill ha en lång nål instucken i ryggmärgen som bedövning eller om han vill känna all smärta, och han lyckas pressa fram en liten människa genom sin vagina. Då han inser vad som vuxit inom honom under 9 månader, som plötsligt slits ifrån honom, när han känner att HANS HJÄRTA plötsligt är utanför HANS kropp och alla känslor sköljs över honom som en våg… Den dagen mannen får modersinstinkten, då kan vi snacka om jämställdhet inom just föräldraledighet. Inte innan det.

Det familjerna vill är att varje familj ska få bestämma själva. Det är väl det som är fri vilja? Jag tycker egentligen att föräldraledigheten här i Norge är alltför kort redan som den är. Man ska tajma perfekt för att barnet ska få plats i förskolan inom ett år. Låt mammorna som vill vara hemma med sina barn vara det. Alla pappor har ändå inte det intresset. Pappan kan få 15 veckor, men ta inte de veckorna ifrån mamman… För allas bästa. Vi är unika och olika, och vi borde få bestämma själva.

0 Gilla det här

You might also like