Loading...

Hypotekspension, vad är det?

Ett av mina mål här i livet är att ha ekonomisk frihet och att vara skuldfri. Just nu har jag både studielån, fullt under 2 år, och snart ytterligare ett lån till studier som är inbakat i huslånet. I min ålder så känns det ändå helt okej att ta ett lån för att investera i sin framtid. Det är ju den framtiden som är mitt mål, och tack vare det kommer jag att kunna betala tillbaka mina skulder. Jag menar att det inte är någon poäng att bara göra något för att göra, som att till exempel jobba med något ”bara för att”. Man bör, om man kan, investera i det man vill göra allra helst. Det är vad jag tycker, för att man själv ska må som bäst. Därför har jag nu tagit ett lån för att läsa en kurs på distans, för att få jobba med det jag allra helst vill här i livet.

Bankerna är ofta stränga och noggranna när de överväger om man ska få lån eller inte. De vill ofta ha styrkande bevis på att man kan betala tillbaka, oftast delbetalar man ju lite varje månad, för att de ska tjäna på det. Men de är också stränga för lånetagarens skull. De kan ju se om man som privatperson kommer att ha råd att betala tillbaka, så att man inte bara lånar och sätter sig i en djup skuld. Fast det finns såklart undantag, personer som inte betalar tillbaka och tar lån på lån på lån, de hamnar i ”lyxfällan” och går som i konkurs.

Jag tror att de se på åldern också, för det har en ganska stor betydelse om hur mogen man är. Om man lånar för att göra något vettigt, t.ex utbildning eller hem, eller om de tror att man kommer att ”slarva” bort pengarna. Unga människor som inte har så mycket i egenkapital behöver ibland någon som går i borgen för dem, som föräldrarna, för att säkra pengarna.

Så har vi den äldre generationen, de som jobbat hela sitt liv, som sparat lite men inte tillräckligt, som kanske ändå vill ha råd att göra något på äldre dar. Vad händer med dem? Speciellt de som inte ska jobba så många år till, om något mer överhuvudtaget. Hur ska de ha råd att resa eller göra något, om de inte har tid att spara? När jag är pensionär har jag i alla fall lust att ha möjligheten att resa, göra roliga saker till vardags (som då är min fritid) och leva livet resten av mitt liv! Då om någon gång borde man få slippa att känna att ”man inte har råd”. Går det?

Det finns en lösning, och det är för dem över 60 år, som har köpt bostadsrätt och inte har så hög skuld kvar på den att betala. Lösningen kallas för ”Hypotekspension”. På hypotekspension.se hjälper dem pensionärer, som har en bostad som ökat och ökar i värde, att få låna pengar. De betalar ingen ränta så länge de bor kvar i det belånade hemmet. Möjligheterna är oändliga, och det hjälper lång väg för de flesta att få låna pengar. Det mesta kostar, även om mycket av det goda är gratis. Pensionen bör spenderas på bästa möjliga vis för alla 🙂

0 Gilla det här

You might also like