Loading...

Huvudvärk av p-piller?

Sedan i lördags har jag tagit mina nya p-piller: Microgynon. De är lite ”starkare”, innehåller alltså fler hormoner, än de jag tagit tidigare. Detta eftersom jag är väldigt fertil, som läkarna uttrycker det, och för att jag inte, aldrig någonsin, vill ha en spiral eller p-stav eller någonting annat i min kropp. Ett plåster som man byter en gång i veckan skulle funka, men tänk om det skulle lossna.. Jag skulle hellre avstå helt från att ha sex! Så illa mår jag av bara tanken. Därför blev jag ingen läkare,  sjuksköterska eller liknande, hur skulle det gå när jag varken tål blod i mängder och blundar när de skär i någon på ”Greys Anatomy”?! Alltså, alla metoder som, måhända, är säkrare än p-piller går bort.

Kruxet är att jag är så pass känslig mot p-piller att jag mår antingen oerhört illa om mornarna, som av mina förra, eller vaknar upp med en envis huvudvärk, som jag gör nu för tillfället. Dock läste jag om någon som upplevt den första månaden som värst, att man ska ge det 2-3 månader innan man ger upp. En annan kvinna hade däremot gått och mått dåligt under flera år innan de upptäckte att hennes p-piller var de som orsakade smärtan.

Det man som kvinna måste vara uppmärksam på är riskerna med de olika metoderna för att inte bli gravid. Ingenting är 100% säkert, förutom just att avstå från samlag, men hur kul är det på en skala 😉
Det alla preventivmedlen har gemensamt är att de tillför hormoner i kroppen som hämmar ägglossningen, och gör det svårare för spermier att ta sig igenom.

Eftersom det inte är naturligt att få extra hormoner så är det inte så konstigt att kvinnor som använder preventivmedel blir lite annorlunda, kanske känsligare, ledsnare, argare eller, för all del, gladare! Det är samma sak som när hormonnivåerna varierar naturligt under menstruationscykeln. Humöret påverkas helt klart, för vissa mer och andra mindre..

Som med allt annat här i världen finns det nackdelar och risker med preventivmedel. Riskerna med p-piller kan vara illamående, huvudvärk, viktökning, humörsvängningar, ömma bröst, minskad sexlust (!), ökad risk för bröst- och livmoderhalscancer, blodpropp och risk för HPV-virus (kondylom). 
En del kvinnor vill inte ta pillrena på grund av dessa risker.

Jag hoppas för min del att huvudvärken släpper, mardrömmarna försvinner och att dessa p-piller ska hjälpa bättre än mina föregågna 🙂 

0 Gilla det här

You might also like