Loading...

Göra slut

Nu får det vara nog. Nu är det kanske enkelt för mig att skriva det här just nu. Med tanke på att jag är gravid så har jag egentligen inget val. Men det här är något jag menar och verkligen vet är rätt beslut framöver. Jag förstår de som väljer att leva nyktert. Speciellt de som har barn. De som vill vara goda förebilder.

Dessutom med tanke på det jag upplevt, det jag gjort och det jag känt, på grund av denna drycken, så är det jättekonstigt att jag inte tagit det här beslutet tidigare! Jag har aktivt gjort val som är helt och hållet mitt egna ansvar. Samtidigt som jag kan ångra en hel del, så gör jag inte det. De valen, även om de varit fel, har tagit mig hit där jag är idag.

Det jag vill fram till är att om ALKOHOL var en person så skulle jag göra slut. Idag. Flera år för sent. Men nu har jag fått nog. Det skulle låta ungefär så här:

Kära Alkohol,
Vi har haft ett långt förhållande nu, du och jag. Minns första gången vi möttes. Sommaren då jag precis fyllt 16. I Sollefteå, i en park. Då behövde jag bara smaka på en cider. Jag föll pladask. Trots att jag visste att du inte var bra för mig. Du hade trots allt funnits ganska tydligt omkring mig under min uppväxt. Jag visste mycket väl vad du gjorde med folk. Hur fel du var. Att du kunde splittra en hel familj. Flera familjer. Jag var väldigt ung när jag såg att du fick människor att somna på olämpliga platser. Du fick dem att gråta och skrika på varandra. Svordomar som annars inte passerade en persons läppar gjorde sig tillkänna efter att du kommit över dem. Sanningar kom fram. Du skapade känslostormar. Ibland kunde du göra människor glada. En stund. Men oftast ledsna eller arga. Jag visst allt det där. Ingen hade berättat om det. Det var upplevelser. Ändå lät jag dig komma inpå mitt liv.


Det är märkligt hur man kan bli så besatt av någon som är så farlig som du är. Trots att man vet hur man själv blir. Du är svår att låta bli. Visst har det funnits långa perioder då vi inte mötts. De gånger jag varit gravid och fått barn, och en period efter det. Självklart. Det blir några år sammanlagt.

Ta inte det här fel. Vi har haft några fina minnen också. Så länge man håller sig till en viss nivå med dig. Om man undviker att blanda för många varianter på samma kväll. Om man kommer ihåg att dricka mycket vatten. Om man kan hantera dig. Då är du perfekt. Många gånger har jag försökt att ursäkta mig själv för att jag intar för mycket av dig på samma gång. Har försökt övertala mig själv om att just ikväll ska jag inte dricka för mycket. Oftast misslyckas jag. Som en svamp när det kommer till dig. Du har fått mig att känna mig modig. Känna mig oövervinnlig. Dämpat sorg i tuffa perioder, om än tillfälligt. Kreativ. Snygg och sexig. Smart. Social. Mycket positiva känslor. Antagligen därför det tagit emot tidigare att avsluta oss.

Så många personer som jag sårat. Så många knäppa beslut jag fattat. På grund av att jag inte satt stop. Vi har haft en enkel ton du och jag. Ändå har du gjort mitt liv komplicerat. Det är helt och hållet mitt ansvar. Du har inte kastat dig över mig. Tvärt om. Det har orsakat många minnesluckor. Dagar och tid som inte kan fås tillbaka. Det kunde ha gått så mycket värre än vad det har gjort. Ibland kan du ju faktiskt leda till döden. Först då inser de flesta att de måste välja bort dig. Jag gör det tidigare. Jag väljer min familj, mina barn, mitt liv och mitt välbefinnande framför dig. Aldrig ska jag kunna skylla mina sämre beslut på dig igen. Det kunde varit en enkel utväg ibland. Att få skylla på dig igen. Men jag väljer hellre bort dig.

Kanske möts vi en dag. Kanske inte. Det beror på hur stark och självsäker jag känner mig, om jag kan hantera dig ordentligt i framtiden.

Ungefär så. Det finns säkert mer att säga om resan fram till nu. Men det skulle ta alltför lång tid att skriva ner. Nu får ni inte tro att jag tycker att alla ska göra som jag. Många kan hantera alkohol, många kan ta ett glas eller två och känna sig nöjda. Men jag känner mig själv, och jag hör inte till den skaran. I mitt huvud omvandlas 1-2 glas till 1 flaska. Gränsen är otydlig och när jag känner igen den så är det för sent. Det är fler som går all in. Nu när jag har småbarn så vill jag inte förlora tid på att må dåligt och leva i en fantasivärld. Kan du hantera alkoholen så SKÅL!

Dock är det många som dricker, inte vill släppa taget, fastän det får dem att fatta dåliga beslut. Det är socialt accepterat, till och med förväntat att dricka. Det är ”alkoholen som är gratis” på julbord och firmafester som lockar. Den som skapar den där dramat bland kollegor och familjer. Tänk efter och gör det som är riktigt för dig. Vad är viktigast? Kom också ihåg att alkohol egentligen är en laglig drog. Farligt för kropp och knopp i stora mängder eller över lång tid. Beroendeframkallande.

Det är många fler som skulle behöva göra slut med alkoholen. Många fler som blir svin när de dricker. Synd att det inte kan förbjudas.. Att göra slut kräver, liksom att hantera drycken, självkänsla och självförtroende. Styrka. Alkohol bör endast intas under lyckliga omständigheter och när man är lycklig inombords! Och ALDRIG med barn i närheten!

1 person gillar det här

You might also like