Loading...

Gör och lär

Colin är i en trots-period nu och blir sur över det mesta om han inte får exakt som han vill. Imorse ropade jag till honom från köket, när han sprungit in på sitt rum, att han skulle komma tillbaka och äta upp sin gröt. Annars skulle jag äta upp den själv. Då kom han rusandes och skulle upp i mitt knä vid bordet. Men istället för att äta sin gröt så skulle han öppna upp min mun för att ta tillbaka den gröt som han trodde jag ätit. Han höll fast mitt huvud och stack in handen. Kunde inte låta bli att skratta, trots att hans tårar sprutade och han var arg. Det var så sött och komiskt. Jag försökte förklara för honom att jag inte hade ätit hans gröt, att allt låg kvar i hans tallrik. Men det ville han inte lyssna på eller tro på. Han var fast besluten vid att jag hade ätit hans gröt, och den skulle han ha tillbaka. Oavsett vad.

Efter den lilla incidenten var han superduktig och tog på sig kläderna själv. Både byxor, tröja och strumpor som jag lagt fram. Dock valde han själv att ta på sig en strumpa av det par han hade på sig igår, så han ”rockade” sockor idag. Han har väldigt många idéer, som barn ska ha i hans ålder.

På kvällen blev han återigen arg, då var han ju sliten efter en dag på förskolan också. Minns inte ens vad det handlade om, men det löste sig till sist när han fått skrika av sig. Det är viktigt att barnen får visa sina känslor och lära sig att det är ok att känna och reagerar, men de måste också lära sig att det går att hantera sin känslor och reaktioner. De ska ju också lära sig att göra saker själva, så det är viktigt att låta dem pröva saker och lära genom att göra.

Sedan C blev storebror har jag varit tvungen att låta han hålla på lite för sig själv, för det är ju omöjligt att vara på två ställen samtidigt. Tack vare det har jag fått se hur duktig han faktiskt är, och han imponerar mig stadigt och jämt med nya milstolpar. Barn klarar med än man tror. Det gäller bara att våga släppa taget lite grann 🙂 Vem bryr sig om det kommer lite glass på golvet eller i soffan, eller om en strumpa inte hör ihop med den andra? Lär genom att göra – Learn by doing – är nog det allra bästa!

0 Gilla det här

You might also like