Loading...

EDT

I dagens samhälle finns det många olika typer av missbruk, jag vet av många som är en del av dessa kretsar och jag förstår att det är tufft att ta sig ur den onda cirkeln. Jag har fått lära mig att alkoholism är en sjukdom, då en person blivit beroende av alkohol. Jag har också fått höra att det kan vara ärftligt, att vi på grund av våra gener är olika lätt- eller svårpåverkade. Alkohol är nog en av de farligaste sakerna att bli beroende utav, det är lättillgängligt och är kanske enklare att dölja om man har ett missbruk av det. Andra droger är kanske något svårare att få tag i, samtidigt som det verkar som att vem som helst kan om de vill. Oftast tror jag att det handlar om vilka man känner och vem man umgås med. Men ibland tror jag att man bara väljer fel och en dag befinner man sig i en livssituation som man inte riktigt vet hur man ska hantera. Det är inte lätt alla gånger, det har jag hört och har full förståelse för. Det är svårt att sluta med något som blivit en vana, eller en ovana, vad det än må vara. Man får en kick eller slappnar av när man gör ”sin grej”, det är det man är ute efter och vi människor gillar att känna det vi vill genom det sätt vi vet funkar för oss. Vi är olika, det som gör oss lika är ändå att vi har ett val.

Saken med missbruk, oavsett om det handlar om alkohol eller andra droger, så är det en hårfin gräns innan det blir direkt livshotande. Antingen bokstavligen att man dör på grund av sitt missbruk, eller så kan man förlora allt och alla runt omkring sig. Ju längre tid man lyckas dölja att man har problem desto farligare blir det. Det verkar tyvärr som att många går miste om den hjälp som finns att få, därför verkar det som om många väljer just missbruket framför det andra i livet. Jag tror att bara man vill sluta så kan man! Det handlar om ens egna inställning, vad man ser sig själv göra eller inte göra. En annan sak med missbruken, som är vanliga, är att de skadar inte bara personen som missbrukar utan också de runt omkring. En drog och alkohol gör något med en persons hjärna som gör att h*n uppför sig annorlunda. I vissa fall kan man bli aggressiv i andra passiv. Det är tufft som anhörig att se på en person man bryr sig om må dåligt. Ännu tuffare är det att veta att man inte kan göra något åt det. Det enda man kan göra är att finnas där, men också det är tufft när man inte kan kontrollera en människa och vad h*n gör. Det finns en tidsgräns på hur länge man orkar se på när en person gör sig illa. Till slut kanske man behöver ta avstånd från hela situationen, för att skydda sig själv och sina egna känslor. Ändå kommer man alltid att finnas där när personen i fråga vill ha hjälp.

Det görs ju tester på gym, för att ta reda på om någon använder förbjudna medel som anabola steroider. Men det är minst lika viktigt på vilken arbetsplats som helst att veta att de som jobbar där är nyktra och kan tänka klart. Det har med säkerhet att göra, för alla som rör sig på den arbetsplatsen. För ett otränat öga kan det vara enkelt att missa om en anställd har problem. European Drug Testing Service EDT – är ett företag som hjälper arbetsplatser att motverka missbruk. Många företag är villiga att hjälpa anställda att komma på rätt bana igen, det gäller bara för personen att vilja ha den hjälpen. Personligen tycker jag att det är ett bra initiativ om man som arbetsgivare har möjlighet att ta reda på om något är fel och hjälpa sina anställda. Det är ett vanligt problem i dagens samhälle, och det som kan göras borde göras.

Ett missbruk kan uppstå av många olika grunder, bara den som har problem vet varför h*n flyr från verkligheten. Det första steget är att erkänna att man har problem. Och det tror jag är enklare att göra när man blir upptäckt av någon annan.

0 Gilla det här

You might also like