Loading...

Du är fridlyst!

När jag var liten, vet inte om det är så fortfarande, men då var i alla fall Blåsippan fridlyst. Det betydde att vi inte fick plocka de blåa, vackra blommorna, för att det fanns för få utav dem. Deras vita systrar, Vitsipporna, fick man däremot plocka. Jag minns när jag var liten, kanske 4-5 år, och var ute på promenad med mamma och mormor. Då kom det en flicka med cykelhjälm och blommig klänning, några år äldre än mig, med en bukett av bara Blåsippor. Jag fick en chock, blev lite ledsen till och med. Det var ju inte okej! Att hon gav buketten till min (!) mamma gjorde inte situationen bättre. Jag blev arg och ledsen. Vilken människa, tänkte jag, som gör så många fel på samma gång. Och tänk om någon trodde att mamma hade plockat blommorna, hon som var vuxen borde ju veta att man inte får det. Hon kunde ju hamna i fängelset!

När jag tänker tillbaka är det bara en sött och roligt minne. Flickan var ju också lite, och det är inte säkert att hon visste att blommorna var fridlysta, även om det var självklart för mig. Det var gulligt av henne att ge blommorna till min mamma. På min joggingtur i skogen idag var det fullt av Vitsippor. Blåsipporna är inte alls lika många, även om de finns där. Jag känner fortfarande att de inte borde plockas, de gör sig bäst där de står.

Tänkte också på hur växter och djur ofta blir fridlysta, och det beror på oss människor. Det är vi som förstör naturen och dödar djuren. Vissa arter kanske dör ut av naturliga skäl, men mestadels är det vi som påverkar. För att må bättre och ändra på det, så startar en del utav oss kampanjer för att rädda olika växter och djur. Förhoppningsvis kan vi då rädda de som räddas kan.

Vi säger inte att människan är fridlyst. Men enligt mig så är alla fridlysta. Alla är vi unika! Det finns bara en av varje person. Det finns en av mig och en av dig! Alltså måste Du vara fridlyst! Men vi kan inte starta en kampanj för att hålla en person vid liv. Det är ett projekt som pågår hela tiden, alltid. Genom att ta hand om sig själv, sin kropp, sitt sinne och även de runt omkring sig. Du är unik, speciell och viktig! Låt ingen annan plocka dig!

20140417_105011

20140417_104956

20140417_105001

Vad vet du om som är fridlyst?

0 Gilla det här

You might also like