Loading...

Dagens lego

Idag när jag var på jobbet ute på Vaernes så var det en liten pojke som sprang förbi. Han fick syn på bordet där det står gosedjur och olika typer av lego som vi börjat sälja. Gosedjuren är små och stora, olika djur och färger (lila lamm, rosa ugglor, blå katter bland annat), supersöta och fångar både barn och vuxnas uppmärksamhet. Och legot består av bland annat duplo-zoo, ”Friends”, ”Star Wars”, brandbilar och grävmaskiner. Sådana små legon som var superpopulärt när jag var liten 🙂

Pojken som sprang förbi ropade till sin mamma och pappa att han ville ha ett av setten. Mamman såg på priset (som är från 95 kronor och uppåt) och sa bestämt nej. De går in på kiosken mitt emot och köper godis och glass till hela familjen.

Det fik mig att fundera lite. För nu är det ju så att vi borde uppmuntra våra barn till att leka, inte att äta osunt. Jag vet ju inte om han har massa lego hemma, men jag hade hellre velat att min son valde lek framför godis. Händelsen ledde också till vidare fundering på hur samhället utvecklats enormt sedan jag var liten. Då hade man sitt lego som man byggde med, olika fantasivärldar. Idag kan barnen sitta med en ”platta” och bygga med låtsaslego, hitta på låtstas-fantasivärldar. Man behöver varken resa på sig för att hämta de olika delarna eller för att städa undan. Dessutom är det inte bara barn som sitter med ”plattor” och skärmar, utan de har fått den ovanan från sina föräldrar och andra vuxna. ”Min generation” är den som fastnat i skärmträsket, några år äldre och de som är yngre. När de nu till och med har ”skärmtid” på förskolor och i hemmen, då är det kanske inte så svårt att komma fram till varför så många barn är stillasittande snarare än aktiva som förr. Då var vi tvungna att välja bland och hämta leksakerna själva, nu har vi en leksak med flera val av spel alltid tillgänglig (förutom att vi kanske måste hämta laddaren någon gång ibland 😉 )..

 

0 Gilla det här

You might also like