Loading...

Beteende

Jag har alltid tyckt att det är otroligt intressant med människor och deras beteende. Det är så spännande att läsa om och man får verkligen ”aha”-upplevelser och en bättre insikt på både sig själv och människor runt omkring en när man studerar ämnet. Det som är intressant är framför allt att förstå andra, och sig själv, varför man är som man är, varför man gör det man gör. Det är så mycket som formar oss människor, som vi kanske inte alltid tänker på. Jag tror att varje val vi tar, varje beslut vi fattar, leder till nästa val. Om vi väljer en väg så kommer vi att hamna på en speciell plats.

Jag tänker ofta tillbaka på hur mitt liv såg ut innan jag blev mamma, hur annorlunda jag faktiskt levde för bara ett par år sedan. Att gå från en partymänniska med träning på hjärnan till att vara mamma (fortfarande med en hel del träning på hjärnan) är en ganska stor skillnad, det är en helomvändning från det ena till det andra, och det är det bästa som någonsin har hänt mig! Allt beror på det jag varit med om, allt börjar med min uppväxt och hur min barndom var, hur jag blivit påverkad av familj, vänner och släkt.

När vi fattat våra beslut, som också beror på olika faktorer, så leder det till något annat och vi kan bli påverkade både positivt eller negativt. Man kan ju inte alltid veta hur man ska bli påverkad av ett val i förväg, för vi är många människor som fattar beslut. Ibland blir det kanske ett bakslag och det val vi tog för länge sen ledde till något som vi inte är helt nöjda med idag. Till exempel att man inte satsade på skolan 110% eller att man inte vågade fråga en person om man skulle mötas. an kanske hamnade i en jobbsituation som leder till mer stress än man tänkt sig, det kanske inte är rätt för alltid men bara för stunden, och när något negativt pågår under en längre tid blir man bara mer och mer olycklig och till slut kanske man går in i väggen eller blir deprimerad. Det är förvånansvärt vanligt att folk går in i väggen, och det beror till stor del på stress. Såklart finns det annat som gör att vi människor mår dåligt, och det är enkelt att haka upp sig på de negativa i ens omgivning. Det kan vara alltifrån att vara arbetslös till att inte trivas på sitt jobb, till att vara i ett förhållande man inte vill vara i o.s.v. Det kan vara svårt att ta tag i det, speciellt om det gått lång tid och man själv inte ser själva problemet. Det kanske inte ens är en själv som nått botten utan någon man bryr sig om. Oavsett vem som blir deprimerad kan man behöva professionell hjälp. På pbm.se kan du läsa mer om olika behandlingar inom beteendepsykologi.

Jag älskar att se på när Colin utvecklas, se vad som är ”naturligt” och går per automatik, och vad han tar efter oss. Jag försöker hela tiden att tänka på vad jag själv gör och vad jag vill att Colin ska ha för beteende. Vi som är förebilder har det största ansvaret när det kommer till att lära våra barn att få ett meningsfullt liv, att de uppför sig och att de får lära sig att när man tar ett val så får det ett resultat och kan leda till något annat 🙂

0 Gilla det här

You might also like