Loading...

Beroende av vikten

Många människor lider av olika sjukdomar, psykiska sjukdomar. Beroenden och missbruk av olika slag. Själv har jag sedan tonåren lidit av olika typer av manier, jag gör det fortfarande men inte på ett lika svårt plan. Idag är mitt beroende inget missbruk. Men jag har gått igenom flera typer av missbruk, jag har fortfarande stunder när dessa gör sig påminda och jag måste sätta band på mig själv. Det har varit alltifrån att missbruka mat, alkohol, tabletter, sex och träning. Jag har varit trött på livet, men kommit igen. 
Att vara på botten är aldrig lätt, man känner sig mindre värd och vill inte be andra om hjälp. Det finns ett pris att betala i varje ände. Jag har gått miste om stunder som jag aldrig får tillbaka, jag har sårat många människor, mina vänner, förlorat kontakter som tar lång tid att bygga upp igen. Även om det inte syns på utsidan, även när människor försöker dölja det, så är faktum att ingen är perfekt. 

Från att ha ätit ”normalt” under hela min uppväxt gick jag till att äta knappt någonting när jag var 15-16 år. Jag såg ut som ett skelett. Det skedde gradvis men ändå extremt snabbt. Till en början var det bulimi, jag spydde upp maten. Sedan övergick det till anorexi. I mina ögon var jag hälsosam. Jag började träna allt mer, smyg. Min kost bestod av knäckebrödsbitar utan pålägg, russin, jordnötter, en smoothie och morötter. Jag kunde ta mat, röra runt i den, peta i mig lite grann och må fruktansvärt dåligt efteråt. Enda gången jag tillät mig själv att äta var om jag hade tränat. Jag tränade tidigt på morgonen innan skolan, skolade för att träna mitt på dagen och sent på kvällen innan jag skulle sova.

Jag började festa, min första ordentliga fylla var nyåret 06-07. Eftersom jag inte åt så behövdes det inte mycket för att jag skulle tuppa av. Det var farligt, jag satte mitt eget liv på spel, det vet jag nu. Det hela slutade när min pappa sa att han skulle köpa ett gymkort åt mig, OM jag började äta ordentligt. Min dåvarande pojkvän, mina vänner, familjen var ett stort stöd. Även om ingen sa något åt mig, ingen nämnde mitt tillstånd. Jag trodde att jag var lycklig, jag var smal och var tvungen att köpa nya jeans i minsta storleken. När någon påpekade att jag var smal så blev jag ännu mer motiverad till att gå ner i vikt, inte tvärtom. En observering blev en komplimang. En utav mina vänner tog mig till UM, hon var orolig, men jag trodde att de som försökte hjälpa mig var avundsjuka..

Bild från en sida som handlar om hur man kan hjälpa dem med anorexi:

Man ser sig själv som en vacker individ, som man faktiskt är, fast man är undernärd och inte alls kan vara lycklig.
Allt går ut på att planera. Man kan inte äta ute med sina vänner. Man vill bara träna och inte äta..
Det är otroligt hur mycket kroppen och hjärnan klarar av, hur länge de står ut. 

I och med mitt nya intresse, och för att jag ville hålla mitt löfte till pappa, så tog jag mig ur ätstörningarna sakta men säkert. Istället för ett benrangel så lyckades jag bli vältränad och sund. Mitt självförtroende växte. 

Trots att jag ibland tänker på min vikt, så tänker jag numera på att träna oftare/hårdare istället för att hoppa över en måltid. Jag är inte supernyttig, jag älskar godis, kakor och allt som innehåller socker. Jag skulle vilja äta sundare, men för tillfället är jag nöjd med min livsstil.
Det viktigaste är att veta och minnas: Det är JAG som bestämmer över MIN kropp. Liksom DU bestämmer över DIN kropp.

Vill du gå ner i vikt? Bestäm dig då för att gå ner i vikt, men gör det på ett sunt sätt! För om du går igenom samma resa som jag gjorde, då är du inte lycklig. Dessutom kommer extrakilona sätta sig direkt när du väl blir ”frisk” igen. 
Vill du gå upp i vikt? Gör då det. Du bestämmer själv!

När man är beroende är det inte alltid lätt att sluta. Psyket är redan skadat och det är svårt att övertala någon som redan har bestämt sig för vad som är rätt eller vad den ska göra. Likaså som det är svårt att övertala vissa människor om att de har fel när det är fast beslutna om att de ha rätt. Att finnas där är det viktigaste, så att personen får se och veta varför han/hon borde sluta och vilja leva lyckligt. 

 

0 Gilla det här

You might also like