Loading...

Balans med Medicinsk Yoga

Att livet handlar om balans, det vet de flesta utav oss. Man ska äta ett balanserat kosthåll, man ska balansera jobb med fritid, balansera tid mellan familj och vänner och så vidare. Dygnet har 24 timmar varav man ska hinna med att äta sunt (åtminstone 3 måltid), man ska jobba ungefär 8 timmar (om man har 100% fast arbete), man ska hinna med träning, vara social, kanske studera, läsa någon bok, se sitt favoritprogram, städa, diska och tvätta, samt duscha och fixa sig före och efter vissa aktiviteter (som också kan ta tid, beroende på vem man är), och till slut så ska man hinna med att sova ca 6-8 timmar. Per natt! Känner hur pulsen stiger bara av att skriva allt det här.

Vad hände med ”jaget”? När ska man hinna med att tänka på sig själv? När ska man hinna med att förverkliga sina egna drömmar och mål? Bara det är en stressande tanke. Det är sällan man lyckas vara på plats både fysiskt och mentalt. Tankarna ligger ofta steget före. För att må bra, verkligen vara lycklig så behöver man inte göra allt det där. Man behöver inte vara stenrik. Man behöver inte pina sig själv och stressa igenom vardagen för att hinna med alla ”måsten”. I slutändan, vem bryr sig om den lilla dammtussen i hörnet? 

IMG_20140309_072152

Jag själv har problem med att hålla fokus på en sak i taget. I mina hjärna försiggår alltid, varje vaken sekund, en dialog mellan nuet, då och sen. Jag har aldrig mediterat eller testat på någon form av regelbunden yoga. Just för att jag har miljoner tankar så har jag känt att det varit ganska meningslöst. Att sitta still och andas låter ju så otroligt långtråkigt. ”Det kommer ändå inte att hjälpa”-inställning. Ajja bajja för såna tankar!

Så igår testade jag på Medicinsk Yoga, en kurs som min väninna Henriette Overn startat upp på Livsstilsklubben. Vad är då Medicinsk Yoga? Det är en typ av meditation, med mycket fokus på andnings- och koncentrationsteknik. Den typen av yoga utvecklades 1996 med syftet att hjälpa människor att rehabiliteras. Idag används Medicinsk Yoga för att hjälpa  astmatiker, utbrända personer, de med olika former av ryggproblem, hjärtproblem, sömnstörningar, ätstörningar, Parkinson, migrän och även människor i allmänheten som lever ett hektiskt liv. Här handlar det om att hitta balans i livet. Mellan sig själv och allt runt omkring.

IMG_20140304_181221

Att andas rätt hjälper otroligt mycket, oavsett vilken tid på dygnet. Den tekniken är något som vi alla föds med, men som vi någonstans i livet glömmer bort. Spädbarn är bäst på att andas på rätt sätt, med hela magen och bröstkorgen. Som tur är kan vi öva upp den tekniken igen när vi är vuxna! För min del var det svårt att hålla fokus på andningen igår. Att inte släppa in tankarna är lättare sagt än gjort. Följ mig på min resa att finna inre frid och balans i mitt liv, kanske kan det till och med vara något för Dig!?

project

När? Tisdagar och torsdagar kl 20:15 – 21:30
Vart? Livsstilsklubben i Trondheim.
För mer information kontakta: Henriette Overn, maila: henriette.overn@gmail.com eller på mobil: (+47) 93026374

0 Gilla det här

You might also like