Loading...

Babymassage

Colin har hunnit bli 3 veckor och 2 dagar nu, och det går väldigt bra att vara mamma och allt vad det innebär. Han är prio 1, vilket ofta innebär att jag sätter mina egna behov åt sidan (såsom mat, dusch, sömn..) och det går helt fint en period. Det enda jobbiga, tycker jag, är när Colin får ont i magen och skriker till mitt i sömnen eller under amningen. Då känner jag mig så otroligt maktlös. Som många andra gånger försöker jag hitta information på internet, vad som kan vara orsaken och vad man kan göra. Då det verkar vara ganska normalt att små bebisar har ont i magen i starten, när tarmarna kommer igång och de ska lära sig att bajsa, så finns det inte så jättemycket man kan göra. Eftersom han bara ammas så är det också en naturlig process. En sak jag hittade som kan hjälpa lite är att man kan massera sitt barn, vilket passar bra när jag ändå är utbildad massör.  Många tycker om att få massage, en del tycker mindre om det och andra älskar det medans några inte alls vill ha massage! Något som är ren fakta är att massage har massor av positiva effekter och gör att människan blir lyckligare, allt tack vare de hormoner som frigörs under processen. Efter att jag utbildade mig till massör så har jag fått mer och mer intresse för hur kroppen fungerar och vad massagen gör med oss och varför. Därför har jag även tagit reda på vad massagen kan göra för barn, både äldre och nyfödda. Det ska även hjälpa barn som har kolik, men mitt mål var att hjälpa Colin att släppa ut gaserna.

IMG_20150610_193834

Att massera en nyfödd är långt ifrån samma sak som att massera en vuxen människa, de är så mycket skörare och mer ömtåliga. De har inte så stora och spända muskler så de är inte lika lätta att hitta. Babymassage är ingen behandling utan syftet är att ge beröring som lugnar ner barnet. Det kan kännas lite läskigt första gången, man vill ju inte skada den lille. Det jag gjorde då var att hitta en video på Youtube där de visade en teknik. Här är klippet jag använde mig utav när jag gav min lille Colin sitt livs första massage:

Massagen hjälper bebisen genom att han/hon blir lugnare, matsmältning och tarmsystem fungerar bättre, det minskar stress och orolighet, det ger en känsla av trygghet och närhet, det hjälper barnets utveckling.. med mera. Läs lite mer om det HÄR.

IMG_20150610_105900

IMG_20150610_105921

För oss funkar det med massage, jag märker att Colin blir lugn utav det. När jag gav honom massage första gången så sov han flera timmar under natten. De sista 2 nätterna har han sovit väldigt lite och under hela gårdagen var han vaken hela tiden förutom när vi promenerade med vagnen. När jag gav honom massage idag så sov han i nästan en timme i sträck, så någon effekt måste det ha. Han sover annars bäst när han får vara nära. Dessutom hjälper massagen till i den känslomässiga utvecklingen. Så är bara positivt att kunna ge sin bebis massage, gärna flera gånger om dagen 🙂 Man märker om bebisen inte vill ha massage om de spänner musklerna och börjar gråta, men ibland spänner de musklerna automatiskt så man ska inte ge upp bara för det. Skriket är deras sätt att säga att något inte är bra, själva muskelspänningarna och ben och armar som fläktar omkring sker per automatik. Ett perfekt sätt att lära känna sin bebis på genom beröring <3

IMG_20150608_220644
En lugn och lycklig bebis = en lugn och lycklig mamma!

 

0 Gilla det här

You might also like