Loading...

Ärlighet

Det sägs att ”ärlighet varar längst”. Visst är det så. Ändå har vi (de flesta av oss tror jag) en ”falsk sida”. En sida som vi visar upp för omvärlden, för människor runt omkring oss, ibland till och med för våra närmaste vänner och familjen. Vi vill inte att alla ska se våra ”dåliga sidor”. Ingen ska få veta våra innersta bördor, tankar, personligheter. De flesta av oss vet hur man gör för att sätta på sig ett leende och ett glatt humör. Sedan finns det vissa som reagerar ut all sin ilska eller sorg på en enda person eller behåller känslorna för sig själv. Vi är alla olika. En del behöver en terapeut av något slag att prata med. Jag har själv testat prata med en kurator, men inte ens till henne kändes det som att jag kunde vara helt öppen och ärlig med mina känslor och tankar. Det som händer när vi inte hanterar våra negativa tankar är att de byggs upp, som en gummianka som trycks under ytan. När man släpper taget om ankan hoppar den upp, snabbt och drastiskt. Precis som undertryckta känslor, tankar, problem. Därför är det viktigt att ta itu med problemen som finns, innan de samlats och kommer som en överraskande kanonkula. Men även om vi vet att vi borde prata om problemen för att komma fram till en lösning så kan det vara svårt för vissa. Det är jobbigt att hantera sanningen ibland, vi är rädda för lösningen, rädda för att såra, rädda för att bli sårade. Det är så mycket enklare att sopa det under mattan.

Alkohol får oss att säga högt vad vi tänker, därför är det inte att rekommendera att dricka bort sina bekymmer. Det stjälper mer än hjälper. Flera personer kan såras, eller rättare sagt få reda på sanningen.

Så varför ska vi säga sanningen om det sårar någon? Vi behöver kanske fundera på om det är för en annan persons eller våran egen skull som vi ska vara ärliga. Är det bättre för någon annan att få höra sanningen, eller är det bara en egoistisk handling?

Det bästa är att hela tiden vara ärlig, speciellt mot någon man bryr sig om och har som en del av sitt liv, för att undvika missförstånd. För ofta är det missförstånd, hur en person uppfattar en handling, ett ord eller något, fastän det var menat som något annat.
Det är viktigt att kommunicera med varandra, berätta vad som stör, vad som gör en ledsen och varför?
Det är viktigt att lyssna på varandra. Vad är det annars för mening med att öppna upp sig?

0 Gilla det här

You might also like