Loading...

Offentlig amning

För några dagar sen såg jag en video där en kvinna talar om amning på ett ironiskt sätt. Alltså på ett sätt som visar varför det är okej för kvinnor att amma offentligt. Den visar att människor runt omkring kan bli förolämpade, filmen förlöjligar deras åsikter genom att skoja till det. För egentligen är det en av de mest naturliga sakerna i världen, bebisen behöver ju mat precis som alla andra, och till och med ännu mer! Ändå är det så många som verkar tycka att det är olämpligt att mata en liten bebis offentligt. Som om mammor som ammar borde stanna inne och inte vistas på offentliga platser.

Idag var första gången som jag ammade på ett café. Det var faktiskt inte så illa som jag hade trott. Det var ett ganska öppet café men det var knappt några människor där, kanske det var därför det kändes enklare. Satt först inne på ett rum med ett skötbord och en stol, men eftersom att min lille pojke helst äter lite över en längre period, med pauser emellan, så kunde jag inte sitta där i en evighet och ockupera skötrummet som inte ens gick att låsa.

Jag ska ärligt erkänna att jag skjutit på att gå på café, åka ut på byn och annat just för att slippa amma bland folk. Om jag varit tvungen att åka någonstans har jag gjort det snabbt och precis efter varje amning. En gång satt jag i bilen för att vi inte hann hem innan. En plats som jag tycker är toppen att åka till är ett shopping-center som heter Sirkus. Där finns, förutom alla butiker och matställen för alla smaker, ett avskilt amningsrum. Perfekt för mammor som vill shoppa lite med en bebis som plötsligt kan bli hungrig. Det enda negativa kan väl vara om man befinner sig på våningen längst bort och i butiken längst ifrån hissarna, men man vet ju oftast när det närmar sig 😉

Anledningen till  att jag tyckte det var jobbigt var inte ens för min egen skull. Nej det jag tyckte var jobbigt var för alla andras del, om någon annan skulle se och bli äcklad. Själv har jag inga problem med att plocka fram ena bröstet för att ge mitt barn mat, jag gör det ju så ofta. Men jag tänkte på att andra kanske tycker att det är osmakligt att sitta och äta medans någon ammar, om de nu skulle få för sig att se åt mitt håll.. Det är enkelt att i sådana fall sätta sig någon annan stans eller att byta plats. Det verkar som att en del tycker att det är mer okej att det finns stora reklamskyltar med kvinnor i bikini än att en mamma matar i närheten av en. Det handlar ju inte om att man vill visa upp sig, det handlar om att ge mat till den viktigaste personen i ens liv. Märkligt samhälle vi lever i :p

Däremot skulle jag personligen föredra om det fanns fler platser med amningsrum, för att ibland kan det vara skönt att kunna gå undan. Man vet aldrig vilket humör barnet är på. Min lilla plutt har ibland väldiga magknip vilket gör att han gråter och skriker mer än han äter. Ibland kan mjölken komma för snabbt eller spruta, och när bebisen släpper taget kan det spruta åt alla möjliga håll. Det är sådant man som mamma kanske vill undvika att utsätta andra för. Annars tycker jag att alla som vill ska våga sig på att amma offentligt. Vi har dessutom tagit beslutet att jag ska helamma, och att vi ska undvika att ge flaska så länge som möjligt. Det beror på att vi tror att färsk mjölk är bättre än uppvärmd och vi vill inte riskera att han inte tar bröstet om han får smaka på flaskan. Därför är det en stor frihetskänsla att jag efter 7 veckor vågat mig på amning i offentligheten 🙂 Ska jag helamma i ett halvår vägrar jag att sitta hemma varje dag!

IMG_20140726_225350

0 Gilla det här

You might also like