Loading...

300%

Att vara gravid är fantastiskt. Det här är min tredje gång, så jag vet vad det innebär. Även om varje gång är olika, har varit unik på flera sätt, så finns det vissa likheter.. De ”negativa” delarna förtränger man. En sak är säker, och det är att det är ett fulltidsjobb++. Ett vanligt 100% jobb är ju ca 8 timmar per dag, 5 dagar i veckan. Men gravid är man ju 24 timmar varje dygn, hela veckan. Inte för att det kan jämföras med ett vanligt jobb, för det att vara gravid kan faktiskt vara så mycket mer ansträngande än det verkar.

Blir irriterad över alla diskussioner och hur det fungerar i samhället. Till exempel föräldraledighetsfördelningen och att allt ska likställas hit och dit. Jättebra med jämställdhet, men barnafödande och den biten är kvinnans privilegium. Tycker jag.

Inte bara har kvinnan som bär barnet allt ansvar med vad hon äter och vad hon dricker under 9 månader plus den tiden hon ammar. Hon måste tänka på hur hon rör sig och det kan komma att påverka både den vanliga vardagen hon är van till samt livet efter förlossningen. Kroppen förändras, hormoner ställer till det, nattsömnen störs av sparkar och av toalettbesök. Det blir även begränsat med arbetsmöjligheter för att inte skada fostret och för att kroppen inte alltid fungerar till det samma som innan. Det är inte alltid jättekul att behöva pausa sin karriär, för den flyter inte bara vidare efteråt. Inte heller är det jättekul att växa ur sina kläder och behöva införskaffa nytt i storlekar större som ska användas under en relativt kort period i livet. Men vi gör det med glädje ändå, för bebisens, livets, miraklets skull. På grund av en kärlek som växer och växer, som för övrigt gör oss till överbeskyddande nervvrak emellanåt. PLUS alla kontroller den gravida kvinnan ska gå på för att se så att bebisen har det bra. Ett ansvar som följer oss under hela livet!

När barnet är fött så slår modersinstinkten rot på riktigt och minsta lilla ljud kan få mamman att hoppa upp ur sängen. Medan pappan sover gott bredvid. Så då blir det kanske lite orättvist för både barn och mamma att pappan ska få sova och sen vara hemma med myset?

Har ni förresten hört om pappor som säger: ”Vad ska jag göra hemma med en så liten bebis hemma?” – jaa, det mamman gör..? Minus amningen som du naturligtvis inte får till när du är man. Heja oss kvinnor som kan producera människor och näringsrik BEBISMAT! För mamman är det kanske mer naturligt, vi har ju trots allt det där bandet till bebisen mycket tidigare. Även ett känslomässigt band som absolut inte bör brytas.

Tycker personligen att alla kvinnor som föder barn ska få extra stöd, en bonus för det fantastiska de gör under och efter att ett barn blir till!

0 Gilla det här

You might also like